Pesumaja põranda all pesitses jääaegne superkütt

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru skeletti kujutav pronksskulptuur Kopenhaagenis
Jääkaru skeletti kujutav pronksskulptuur Kopenhaagenis Foto: Bob Strong / Reuters / Scanpix

Norras, Stavangeri arheoloogiamuuseumis pandi väljanäitusele kaksteist tuhat aastat vana jääkaru skelett, vahendab Atlas Obscura.

Muistse karu luukere leiti seitsmekümnendatel kui ehitati tavalist elumaja Norra saarele Finnøy'le. Ehitajad tegid kaevaetöid maja keldris asuva pesuruumi torustiku jaoks ning leidsid hunniku saladuslike luid. Töölised kogusid kondid kokku ja asetasid need kohusetundlikult kasti ning sinna see asi jäigi. Kuus aastat hiljem avastas kasti geoloog Hanne Thomsen. Luude jälgi ajades jõudis Thomsen maja omanikeni, kes sõnul leidus keldris luid veelgi, tulgu aga arheoloogid ja kaevaku välja. Leiti mattunud jääkaru luud, mida ajahammas vaid vaevu purenud oli. Ajale vastu pidamise saladuseks oli karu säilmeid kattev viieteist sentimeetrine savikiht.

Jääaegseid jääkaruskelette on maailmas leitud vaid üheksa ning Finnøy karu on kõige täielikum neist. Pikki aastaid seisis hüüdnime Finn saanud eksponaat Stavangeri arheoloogiamuuseumi kohvikus, nüüd on ta tagasi viidud kütile väärilisele kohale näitusesaalis.

Loe lähemalt Atlas Obscurast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles