Itaalias peetakse holokausti mälestamiseks kohut surnud kuninga üle (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia kuningas Victor Emmanuel III
Itaalia kuningas Victor Emmanuel III Foto: SCANPIX

Laupäeval peetakse holokausti mälestamiseks Itaalias kohut kuningas Victor Emmanuel III üle, vahendab AFP.

Teatrietenduses süüdistatakse surnud kuningat oma kohustuste täitmata jätmises. Süüdistuse järgi jättis kuningas Benito Mussolini valitsuse ajal täitmata ome peamise kohustuse, Victor Emmanuel III ei suutnud tagada kõigi oma alamate võrdsust seaduse ees. Kohtunike rolli täidavad etenduses kolm päris õigusemõistjat. Nende selja taga ripub nagu igas Itaalia kohtumajas, deviis: «Seadus on kõigile üks!» Kuningas olevat süüdistuste kohaselt reetnud oma juudi sugu alamad kui ta lubas fašistlikul valitsusel Itaalia juute rõhuda ning alandada. Kui Saksamaa okupeeris Itaalia 1943. aastal algas juudi rahva massiline küüditamine riigist välja.

Kuid kuningas pole ilma jäetud kaitsjatest. Kuninga nimel antakse tunnistust Mussolini jõulisest ja agressivsest loomust millele passiivne kuningas vaevalt vastu oleks suutnud panna.

Kuningas Victor Emmanuel III valitses Itaaliat 1900. aastast kuni Egiptusesse eksiili pagemiseni 1946. aastal. Seal ta kaks aastat hiljem ka suri.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles