Musitseerimine aitab kuulmist säilitada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikute kuulmismeel säilib paremini.
Muusikute kuulmismeel säilib paremini. Foto: SCANPIX

USA Northwesterni ülikooli neuroteadlaste uuring näitas, et muusikute kuulmismeel säilib paremini.


Muusikaga tegelemine arendab kuulmismeelt. Seni pole teada olnud, kuidas musitseerimine mõjutab vanemas eas tekkivaid kuulmismuutusi, mis varem või hiljem tabavad kõiki inimesi, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Vananedes inimeste kuulmine halveneb. Muutuvad nii kuulmisteravus kui ka kuulmisega seotud mälu. Taustamüra muutub iga aastaga üha häirivamaks ning just see muudab teiste inimestega suhtlemise raskeks.

Ajakirjas PLoS ONE ilmunud artikli tarbeks uurisid Northwesterni ülikooli teadlased 45-65 aastaste inimeste kuulmismälu ja võimet müra taustal kõnest aru saada. Pooled katsealustest olid muusikud, kellest suurem osa oli mänginud klaverit rohkem kui 40 aastat. Ülejäänud katseisikutel polnud musitseerimisega lähemaid kokkupuuteid.

Tuli välja, et muusikaga tegelejate jaoks oli kergem taustamüra ignoreerida. Katses, kus inimesed pidi meenutama, mis teemal rääkis meeshääl kolme naishääle taustal, said muusikud tunduvalt paremaid tulemusi.

Muusikaõpingute algus ega kestus ei mõjutanud uuringutulemusi. Uurijad kahtlustavad siiski, et ka neid tegureid maksab lähemalt uurida. Samuti pakub Northwesterni neuroteadlastele huvi veel üks rühm muusikaga tegelejaid, kes esialgu kõrvale jäid, nimelt lauljad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles