Donald Trump kavatseb Rahvusvahelise kosmosejaama rahastuseta jätta (2)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam oma täies hiilguses
Rahvusvaheline kosmosejaam oma täies hiilguses Foto: NASA / Reuters / Scanpix

Praeguse USA presidendi eellane kinnitas Rahvusahelise kosmosejaama (ISS) rahalise toetamise riigi eelarvest kuni 2024. aastani. Trumpi valitsus ei kavatse kuue aasta pärast rahastamist jätkata, vahendab Independent.

USA kosmoseagentuur NASA eelarvest moodustab ISSi rahastamine arvestatava osa, umbes 3 miljardit eurot aastas. Presidendi ja valitsuse eesmärk on vabastada raha Ameerika enda kosmoseprojektide tarbes. USA osaluse rahvusvahelises ettevõtmises kadudes kaob ka Ameerika teadlaste võimalus osaleda otse kosmoses tehtavates uuringutes. Ekspertide hinnangul oleks vaja pikendada rahastust ISSi tööea lõpuni, mis saabub 2028. aastal.

Trumpi sõnul peab NASA pöörama tähelepanu Ameerika enda kosmoseprojektidele, kirjutab Independent. Parasjagu on käsil uue raketisüsteemi ja inimesi kosmosesse kandva mooduli loomine. Presidendi meelest peab Ameerika kosmoseprogramm taas suunama ning inspireerima kogu inimkonda. Kosmosejaama rahata jätmine võib põhjustada suuri probleeme, kui kümne aasta pärast pole erasektorist väärilist järglast esile kerkinud. Tõsi on, et teaduslikust vaatevinklist omab pidevalt mehitatud kosmosejaam suurt väärtust.

USA presidendi rahastuskava peab pälvima ka Kongressi heakskiidu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles