Karuputk ja ameerika naarits: viiendik maailma võõrliikidest on kahjulikud

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karuputk Tartumaal
Karuputk Tartumaal Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Ajakirjas Science Data ilmunud uuringus avaldasid teadlased kahekümne riigi invasiivsete liikide registri. Andmete analüüs näitab, et ligi viiendik võõrliikidest teevad uue kodumaa keskkonnale kahju, vahendab BBC.

Üleilmse registri järgi on Eestis 78 võõrliiki kes on siis kas ise sisse rännanud või inimese poolt toodud. Kõige rohkem on loetletud taimeliike, nagu dramaatilise hüüdnime «Stalini kättemaks» pälvinud karuputk aga leidub ka mõningaid loomaliike.

Kahjulikeks võõrliikideks loeti need sissetungijad, kes ohustavad oma uue kodumaa keskkonda, inimesi või majandust. Näiteks rotid, kes söövad saartele tungides kohalikke linde või okaskroon-meritähed, mis põhjustavad korallrahudes pleekimist. Kogu nimekirjast kahjustavad uut elupaika viiendik liikidest.

Registris on tänaseks kakskümmend riiki, nende hulgas ka Eesti. Registri autorid eesotsas Shyama Pagadiga loodavad käesoleva aasta lõpuks nimekirja täielikuks teha. Loodud register on väärtuslik tööriist teadlastele, kes hindavad võõrliikide keskkondlike ning majanduslike mõjusid.

Tutvu registriga siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles