Uuring: mida rohkem kõnelejaid, seda lihtsam keel

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma üks levinumaid keeli on inglise keel, mis on tuntud oma lihtsuse poolest
Maailma üks levinumaid keeli on inglise keel, mis on tuntud oma lihtsuse poolest Foto: Stuart Cox/picture alliance/moodboard/Scanpix

Keeleteadlasi on pikka aega painanud vastuolu, et mida laiemalt mõnda keelt räägitakse seda lihtsam on selle grammatika. Samas, suurtel keeltel on palju ulatuslikum sõnavara kui väiksematel ja keerukamatel keeltel.

Mandarini ja inglise keeled on ühed kõige laiemalt kõneletud keeled maailmas. Uued arvutisimulatsioonid paljastavad, et lihtsustumine on keele leviku paratamatu osa.

Võti peitub erinevate keele osiste õppimise lihtsuses. Cornelli ülikooli teadlaste simulatsioonide järgi on uusi sõnu tunduvalt lihtsam õppida kui keerukamaid grammatilise vormeleid. Sõnade selgeks saamiseks piisab vaid paarist kordusest, samas grammatika kandub ühelt rääkijalt teisele üle tunduvalt visamalt.

Seetõttu kanduvad keerukad keelelised konstruktsioonid edasi paremini väikeses kogukonnas, kus kõnelejatel on rohkem aega ja mahti uue mõttega harjuda. Seevastu uued sõnad võivad ka suuremates kogukondades liikuda kui kulutuli.

Uuringu autorite Florencia Reali, Nick Chateri ja Morten H. Christianseni meelest võib sarnane mehhanism seletada ka teiste keerukate kultuuriliste nähtuste teket just väikestes kogukondades. Näiteks bebop'i teke suhteliselt väikeses New Yorgi jazz muusikute ringkonnas või Lindy Hop tantsu esile kerkimine Harlemis. Pärast laiemasse maailma levimist muutuvad keeruliste reeglitega tavad lihtsamaks ja vabamaks, mida enam inimesed reeglitega mängivad.

Simulatsioonid osutvaad, et mida tihedamaks muutub kommunikatsioon seda avaramaks ja lihtsamaks muutub meie keel ning ehk ka muud kombed.

Uuring ilmus ajakirjas Proceedings of the Royal Society.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles