Puud «higistavad» kuuma leevendamiseks

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumalained mõjutavad roheliste taimede elu drastiliselt
Kuumalained mõjutavad roheliste taimede elu drastiliselt Foto: SWNS.com/Scanpix

Austraalia teadlased lõpetasid aastate pikkuse eksperimendi uurimaks puude vastupanu üha kasvavale temperatuurile, vahendab The Guardian.

Sydney ülikooli teadlased kasvatasid kaks satsi Eucalyptus parramattensis'st, meile tuntud eukalüptipuu sugulast. Puu kasvab looduslikult Austraalia kõrvetavatel väljadel ning on kuus teiste eukalüptilistega tuntud oma vastupidavuse poolest. Teadlased simuleerisid kaks aastat kasvanud puude puhul kuumalaineid. Pooled puud pidid kannatama tänastele kliimatingimustele vastavat kuumust ning teise poole jaoks simuleeriti hüpoteetilist kuumalainet, mis tekiks üleilmse temperatuuri kolmekraadise tõusu korral.

Kõikide puude veevarustuse kraanid keerati kuu aega enne kuumalaine haripunkti kinni, et võimalikult täpselt matkida looduses tekkiva kuumalaine tingimusi. Kõik puud, olenemata kummas katserühmas need olid, hakkasid enda jahutamiseks vett «higistama». Puude lehed eritasid vett, et selle aurumise teel end jahutada.

Muret tekitab, et kõik puud lõpetasid kuumalaine haripunktis igasuguse fotosünteesimise ja seega ei sidunud enam süsihappegaasi. Üleilmse temperatuuri tõustes võib taimede elulise tähtusega oskus süsiniku kogust atmosfääris vähendada kuumalainetest vaevatud kohtades arvestatavalt väheneda. Sellel võivad omakorda olla globaalsed tagajärjed. Austraalias ja Uus-Meremaal on viimaste aastate suved eriti rängad olnud. Kui kuumus peaks pikemalt püsima muutub küsitavaks ka taimede võimalus endale fotosünteesi teel energiat toota. Kuid nõnda ekstreemsest väljavaatest oleme veel kaugel.

Uuring ilmus ajakirjas Global Change Biology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles