Metanoolil on peale maiste kasutuste mängida ka astronoomiline roll

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtede sünnipaigana tuntud kogum Lupus 3
Tähtede sünnipaigana tuntud kogum Lupus 3 Foto: R. Colombari/AFP/Scanpix

Kõige lihtsam alkohol, metanool, mängib rolli ka tähtede tekke tuvastamisel. Siinkohal ei pea teadlased silmas piirituse kasutamist teleskoobi läätsede puhastamiseks.

Uute teadustööde valguses on selgeks saanud magnetväljade märkimisväärne mõju tähtede tekkes. Kuid kui gravitatsiooni saab jälgida taevaste osakeste liikumise kaudu siis magnetväljade tabamine on tunduvalt keerukam.

Ajakirjas Nature Astronomy ilmunud uuringus kirjeldavad astrokeemikud, kuidas lihtne igapäevane puupiirituse molekul aitab tabada magetväljade mõju tähtede lastetoale. Tihedates gaasipilvedes hõljuvad metanoolimolekulid käituvad looduslike maseritena, mikrolainelaseritena. Neilt saabuvaid signaale püüavad kinni raadioteleskoobid. Teadlased saavad ilmaruumist pärit informatsiooni eripärasid arvesse võttes arvutada erinevate võimalike magnetväljade mõju tähtede tekkele.

Kuigi metanool on molekulaarselt kõige lihtsam alkohol, olid keemikud ja astronoomid kaunis üllatunud, kui keeruline on metanool-maseritelt pärinevat infot tõlgendada. Selleks lõid teadlased arvutisimulatsioonid, et uurida metanooli käitumist kosmilistes oludes. Pärast pikki arvutusi ootab uus metoodika nüüd vaid rakendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles