Indiast leiti iidsed tööristad, mis heidavad valgust inimkonna arengule

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Acheuli tehnikas valmistatud ränikivist tööriist
Acheuli tehnikas valmistatud ränikivist tööriist Foto: SCANPIX

Indiast leitud tööriistad võivad toetada hiljutisi avastusi, mille järgi on Homo sapiens tunduvalt vanem kui seni arvatud on.

Ajakirjas Nature ilmunud teadustöös kirjeldatakse arheoloogilisi leide, mis võivad näidata, et Homo sapiens jõudis Indiasse palju varem. Leitud tööriistad dateeriti valguse mõju hinnates 385 000 kuni 172 000 aasta vanuseks ehk siis hõlmavad suurt osa kiviajast. Tööriistad on valmistatud nii vanemas Acheuli tehnikas kui ka hilisemas Levallois' tehnikas, mida peale Homo sapiens'i viljeles ka meie lähedane suguvend neandertaali inimene.

Leitud tööriistade vanus on muidugi muljetavaldav, kuid praegu on arheoloogid oma väidetes tagasihoidlikud. Kuigi vähemalt osad tööriistad võivad pärineda tänapäeva inimese käte vahelt siis kinnitust see mõte veel leidnud ei ole. Indias on tehtud vähe nõnda vanu arheoloogilise leide ning lootus leida värsket leidu toetavaid artefakte on väike.

Kuid arvestades ülemöödunud nädala Homo sapiens'i lõualuu leidu võivad edasised kaevatööd ning avastused pakkuda meile kindlamat informatsiooni tänapäeva inimese põlvnemise kohta.

Inimliikide ajaloo Aasia peatükkide uurija Micahel Petragliat uus leid ei veena. Tema sõnul on tõenäolisem, et mõni Homo sapiens'i suguvend töötas säärase kiviriistade valmistamise tehnika välja iseseisvalt, väliste mõjutuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles