Avastus: esimesed Linnutee-välised planeedid (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide eksoplaneedist. Pilt on illustreeriv
Näide eksoplaneedist. Pilt on illustreeriv Foto: M. Kornmesser/AP/Scanpix

Oleme kõik kuulnud eksoplaneetidest, mis tiirlevad ümber võõraste tähtede. Oklahoma ülikooli teadlased tuvastasid midagi sootuks kaugemat.

Astronoomid uurisid Maast 3,8 miljardi valgusaasta kaugusel asuvat galaktikat kasutades gravitatsioonilist läätseefekti. See kaudne vaatlusmeetod lubab saada aimu kaugetest objektidest, mille kiirgus või peegeldus ealeski ise Maal asuva vaatlejani ei jõuaks.

Läätseefekti tehnikaga võib tuvastada lausa nõnda väikeseid kehasid nagu planeedi. Ajakirjas Astrophysical Journal Letters kirjeldavad Xinyu Dai ja Eduardo Guerres esimesi märke planeetidest väljaspool Linnutee galaktikat. Seni on planeeti suudetud jälgida vaid meie enda galaktikas. Kuigi teoreetiliselt oli galaktikaväliste planeetide olemasolu kindel, siis tegemist on esimese tõestusega, et ka mujal universumis tiirlevad planeedid ümber tähtede ja tegemist pole meie galaktika eripäraga.

Uurimistöös kirjeldatud signaale analüüsides järeldasid Dai ja Guerres, et tuvastasid kaks tuhat planeeti, mis jäävad suuruselt Kuu ja Jupiteri vahele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles