Video: täna avatakse maailma suurima teleskoobi prototüüp

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadioteleskoop Saksamaal. Pilt on illustreeriv
Raadioteleskoop Saksamaal. Pilt on illustreeriv Foto: akg-images/Scanpix

Hiinas avatakse SKA (Square Kilometer Array) teleskoobi prototüüp. 2026. aastaks valmiv projekt hõlmab ruutkilomeetri maad mis teeb sellest maailma suurima raadioteleskoobi, vahendab Science.

Tänane suursündmus on viie pika aasta töö tulemus. Valminuna on SKA teleskoop tundlikum kui ükski teine ehitatud teleskoop ning see peaks kinni püüdma seni tabamata jäänud signaalid kosmose kaugematest soppidest.

Aprillis on plaanis Lõuna-Aafrikas avada teine prototüüp valmistamaks ette SKA ehistustöid. Kumbagi prototüüpi peab astronoomidele vähemalt pool aastat testima ning peenhäälestama, et saada SKA projekti jaoks hädavajalikku informatsiooni.

Lõplikus projektis on SKA tuhanded antennid spiraali kujuliselt, mis lubab antennidel võimalikult täpselt tuvastada saabuvate signaalide allikat ja suunda. Antennidele on ette nähtud suurenevaid vahesid. Valminud projekt hõlmab seega mitut kontinenti. Antennide omavahelisel suhtlusel suudetakse väga täpselt paika panna kust kosmilised signaalid pärinevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles