Video: kaadrid kosmoses seikleva Elon Muski auto pardalt (8)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval startinud SpaceXi Falcon Heavy raketi pardal reisis kosmosesse ka Elon Muski Tesla Roadster ja skafandrit kandev mannekeen nimega Starman.

SpaceX tegi auto pardalt otseülekannet ja video kaudu on võimalik näha ka Maad. Auto on seatud trajektoorile, mille järgi väljub ta Maa orbiidilt ja siseneb heliotsentrilisele orbiidile ehk hakkab tiirlema ümber päikese, mitte ümber Maa.

Kõigi eelduste kohaselt jääb skafandriga mannekeen ja punane auto tiirlema ümber päikese miljarditeks aastateks.

Auto kannab endaga ka ajakapslist andmekandjat «Arch», mis on  laseroptiline kvartsist 5D CD ja peaks suutma pidada vastu ka kõige karmimatele kosmosetingimustele. Arch sisaldab maailma ühe kõige kuulsama ulmekirjaniku Isaac Asimovi «Asumi» sarja.

 

Printed on the circuit board of a car in deep space

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Rakett startis Canaverali neeme kosmodroomilt samalt stardiplatvormilt, mis teenindas neli aastakümmet tagasi ka USA kosmoseagentuuri (NASA) kuu-missioone.

Falcon Heavy kaks külgmist kanderaketti maandusid edukalt Maale tagasi, kuid keskmisel kanderaketil ei õnnestunud paraku edukalt maanduda Atlandi ookeanis paiknevale droonlaevale. Rakett tabas 800-kilomeetrise tunnikiirusega vett laevast 100 meetrit eemal ja hävis täielikult.

Falcon Heavy on praeguse seisuga maailma kõige võimsam kasutusel olev rakett.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles