Plastireostus on jõudnud maailmamere kaugeimate soppideni (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reostus Manila lahes
Reostus Manila lahes Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

India ookeani lõunaosas leidsid teadlased ümbermaailmareisi käigus murettekitava koguse mikroplasti. Plasti leidmine nõnda kaugel inimese asustatud aladest viitab, et ookeanid on tunduvalt rohkem saastatud kui seni arvatud, vahendab The Guardian.

Veest võetud proovides hulpis 42 plastitükki kuupmeetri kohta, mis on proovide võtmise kohta arvestades päris palju. India ookeani lõunaosa käib vastu Antarktise mandrit ja on üks inimtegevusest kaugemaid ja puutumatumaid maailmamere osasid.

Geomar Helmholtzi ookeaniuuringute keskuse teadlase Sören Gutekunsti sõnul on selline kogus plasti üllatav ja murettekitav. Kahjuks on teada vaid hinnanguline üks protsent kogu plastist, mida inimkond ookeanidesse paiskab. Plastitükkide kogus merevees on eriti kõrge Vahemeres ning ka Austraalia ja Lõuna-Aafrika rannavees.

Läänemeres, mis on küll pigem saastunud veekogu ning inimeste tegevusest suuresti mõjutatud, on plasti kogus väiksem. Veebruaris ilmunud Soome teadlaste töö näitab, et Läänemere taimetoiduliste kalade kõhtudes oli plasti kogus kaunis väike. Uuriti ogalike, heeringate ja räimede kõhusisu ning leiti, et mikroplasti oli söönud vaid paar protsenti kaladest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles