Foto: NASA avaldas kaugeima foto, mis inimkond kunagi teinud

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimkonna ajaloo kaugeimad fotod Kuiperi vöö objektidest 2012 HZ84 ja 2012 HZ85.
Inimkonna ajaloo kaugeimad fotod Kuiperi vöö objektidest 2012 HZ84 ja 2012 HZ85. Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

Kosmoseaparaat New Horizons tegi ajaloolise tähefoto 40,9 astronoomilise ühiku ehk 6,12 miljardi kilomeetri kaugusel Maast, teatas NASA.

Seni kuulus kaugeima kosmosefoto tiitel Voyager-1 tehtud kuulsale fotole «Tuhm sinine täpp», millel Maa paistab ülejäänud kosmilise ruumi tausta tõepoolest vaid tuhmi sinise täpina. Tolle pildi tegemise hetkel viibis Voyager-1 Maast 40,5 astronoomilise ühiku kaugusel, kuid peagi pärast sinise täpi jäädvustamist lülitati kaamerad juba välja ja nii jäigi see 27 aastaks kõige kaugemaks kosmosefotoks.

«Soovikaevu» galaktikate klaster NGC 3532.
«Soovikaevu» galaktikate klaster NGC 3532. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

NASA avaldatud uus foto sündis New Horizonsi pardakaamera Long Range Reconnaissance Imageri (LORRI) korrapäraste kalibreerimistööde käigus ja pildil võib näha galaktikate klastrit NGC 3532, mida tuntakse ka Soovikaevu klastri nime all. Vaid kaks tundi hiljem murdis LORRI iseenda püstitatud rekordi ja tegi teadusfoto Kuiperi vöö objektidest 2012 HZ84 ja 2012 HZ85.

Inimkonna ajaloo kaugeimad fotod Kuiperi vöö objektidest 2012 HZ84 ja 2012 HZ85.
Inimkonna ajaloo kaugeimad fotod Kuiperi vöö objektidest 2012 HZ84 ja 2012 HZ85. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Arvestades, et kosmoseaparaat liigub maailmaruumis Maa suhtes kiirusega 1,1 miljonit kilomeetrit päevas, oli uus foto eelmisest juba üle 90 000 kilomeetri kaugem.

Arvestades, et New Horizons on alles viies väljapoole Päikesesüsteemi rännanud kosmoseaparaat, ei ole muidugi kuigi üllatav, et talle mitmeid kosmoseavastuse rekordeid omistatakse. Näiteks viis ta detsembris läbi kõige kaugema kontrollitud kursimuutmise manöövri.

Hetkel ongi New Horizonsi peamiseks eesmärgiks uurida Päikesesüsteemi kaugeima planeedi Neptuuni orbiidist välja jääva Kuiperi vöö kääbusplaneete ja muid objekte. Hetkel ajutiselt välja lülitatud aparaat lülitatakse taas sisse 4. juunil, mil algavad ettevalmistused MU69-nimelisest taevakivist möödalennuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles