Vaata: teadlane saavutas võimatut ja jäädvustas tavalise fotokaameraga üksiku aatomi

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: David Nadlinger

Keset elektrivälja paistev imepisike siniselt hõõguv täpp ei ole midagi enamat ega vähemat kui positiivse laenguga strontsiumiaatom.

Pildi vaatamisel tasub silmas pidada, et elektroodid, mille tekitatud elektrivälja sees aatom hõljub, asuvad üksteisest vaid kahe millimeetri kaugusel.

Kahe elektroodi vahel paistev tuhm sinine täpp on hõõguv strontsiumi aatom.
Kahe elektroodi vahel paistev tuhm sinine täpp on hõõguv strontsiumi aatom. Foto: David Nadlinger

See pilt tõi autorile, Oxfordi Ülikooli doktorandile David Nadlingerile ka peaauhinna Ühendkuningriigi Inseneeria ja Füüsikauuringute Nõukogu EPSRC aasta parimate teadusfotode valimistel.

Vastavalt nõukogu avaldatud kirjeldusele muutub selline üksiku aatomi pildistamine võimalikuks, kui valgustada seda sinakat-violetset värvi laseriga. Sellisel juhul hakkab aatom valguseosakesi piisaval hulgal kiirgama ja neelama, et kogu asi muutuks ka tavalisele fotokaamerale «nähtavaks».

«Aatomi palja silmaga nähtavaks tegemine näib mulle võrratult otsese ja elulise sillana mikromõõtmetes kvantmaailma ja makroskoopilise tegelikkuse vahel,» kommenteeris pildi ideed Nadlinger ise.

Kogu asja teeb märkimisväärsemaks tõsiasi, et foto ise ei olnudki tehniliselt kuigi keeruline – aatomi jäädvustamiseks kasutas Nadlinger vaid tavapärast, kuigi kvaliteetset fotovarustust. See-eest pidi pildi saamiseks olema äärmiselt kannatlik ja detailitundlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles