Ootamatud tagajärjed - krüptoraha on hakanud takistama maavälise elu otsinguid (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Martin Bernetti/AFP/Scanpix

Maavälise elu ilminguid otsiva SETI keskuse teadlased on hädas – krüptoraha kaevandajad on krabanud turult ära suurema osa tipptasemel arvutitehnikat, kirjutab BBC.

Nimelt plaanib maavälise elu otsingutel taevalaotust seirav SETI keskus rajada lähiajal võimekuse kasvatamiseks kaks uut observatooriumit. Nende jaoks oleks aga vaja kaasaegset arvutiriistvara, mida ei ole ühe raadioastronoomi kinnitusel sugugi lihtne leida.

«Tahaksime kasutada uusimaid graafikaprotsessoreid, aga ei saa neid kätte,» ütles Dan Werthimer BBC uudistele. Tekkinud defitsiidi põhjuseks peavad teadlased krüptoraha-buumi, mis on tõstnud märkimisväärselt nõudlust suure arvutusvõimsusega protsessoritele. «See on uus probleem, mida oleme täheldanud vaid viimase paari kuu jooksul tehtud tellimustege juures,» selgitas astronoom.

Nimelt põhinevad krüptorahad nn plokiahela tehnoloogial, mille puhul kasutavad kaubitsejad oma keerukaid arvutusi tehingute valideerimiseks. Iga arvutusega kaasneb aga väikese koguse krüptorahade eraldamine arvutajale, mistõttu on sellisest «kaevandamisest» kujunenud paljude jaoks tulus, et suurt arvutusvõimsust vajav äritegevus.

Graafikaprotsessorid on aga just sellised suure võimsusega seadmed, mida saab kasutada lisaks arvutimängudel ja graafiktöötlusele ka paljudes teistes suuri andmemahte hõlmavates rakendustes nagu BitCoinide kaevandamine või raadioastronoomia.

SETI keskuses kasutatakse sadu sedalaadi protsessoreid, et kuulata üle Universumi kõlavaid nõrkasid helisignaale. Enamik neist on küll loodusliku päritoluga – tekkinud näiteks taevakehade kokkupõrkel. Maavälise elu otsimisel üritataksegi üldisest mürast välja sõeluda elutekkelised signaalid. Selleks kasutatakse suurt hulka raadioteleskoope, mille andmete kombineerimine võimaldabki n-ö terad sõkaldest eraldada. Tegemist on mõistagi väga andmemahuka ettevõtmisega, mis vajab suurt arvutusvõimekust.

Observatooriumite laiendamiseks vajalik raha on SETI’l olemas, kuid seadmeid siiski ei saa, kuna turg näib lihtsalt tühi olevat. Samalaadse probleemiga põrkusid hiljuti ka Universumi varaseimate tähtede teket uuriva Hera (Hydrogen Epoch of Reionisation Array) raadioteleskoobi teadlased, kellele tuli šokina uudis hädavajalike komponentide pea kahekordsest hinnatõusust.Aasta alguses kirjutati meedias samalaadsest probleemist ka arvutimängude vallas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles