Borneo orangutanide arvukus on langenud poole võrra

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldane Borneo orangutan koos vastsündinud pojaga
Haruldane Borneo orangutan koos vastsündinud pojaga Foto: Tampas Lowry Park Zoo/Caters News Agency/Scanpix

21. sajand pole Borneo orangutanidele kerge olnud. Aastatel 1999-2015 vähenes orangutanide populatsioon umbes poole võrra. Inimtegevuse tagajärjel on surnud rohkem kui sada tuhat looma.

Üks suuremaid orangutanide kadumise põhjuseid on eluala vähenemine. Orangutanid on metsaelajad ning kuigi nad saavad enam-vähem hakkama tagasihoidlikult majandatud metsades ja puuistandustes on üha lainevead raietööd seadnud ohtu orangutanide ellujäämise Borneo saarel.

Ajakirjas Current Biology kirjeldatud teadustöös uurisid bioloogid 16 aasta jooksul 36 555 orangutanipesa ning hinnanguliselt on Borneo saarel nende loomade populatsioon vähenenud kuni 148 500 isendi võrra. Juurdekasv on sealjuures olnud kahetsusväärselt väike.

Teadlastele teeb muret, et vaid natuke üle pooled orangutanide gruppidest, kes saarel ringi kondavad, koosnevad rohkem kui sajast liikmest. Bioloogid peavad seda arvu aga grupi minimaalseks jätkusuutlikuks suuruseks. Borneo orangutanide arvukus väheneb lähitulevikus arvatavasti veelgi.

Ehmatavalt pole ainult inimese poolt tööstuslikult ekspluateeritud alades ahvide arvukus vähenenud. Ka puutumatutes metsades on orangutane palju hõredamalt. Täpset põhjust on keeruline kindlaks määrata, aga bioloogid kahtlustavad kurja käe tegevust. Erinevatel põhjustel tapetakse Borneos orangutane inimeste poolt ning selle puhul aitab vaid ulatuslik ning põhjalik teavitustöö.

Tulevik näib olevat tume. Uuringu autorid ennustavad, et järgmise 35 aasta jooksul väheneb Borneo orangutanipopulatsioon veel poolesaja tuhande isendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles