Kodukeemia saastab keskkonda sama palju kui autod

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv on Pristina lähistel karm olnud, tihe õhusaaste häirib inimeste elu tuntavalt
Talv on Pristina lähistel karm olnud, tihe õhusaaste häirib inimeste elu tuntavalt Foto: Armend Nimani/AFP/Scanpix

Reedel ajakirjas Science ilmunud uuringus järgi on keskkonna ja saaste uurijad tugevalt alahinnanud igapävase kodukeemia rolli inimeste elukeskkonna saastamises.

Lenduvad orgaanilised ühendid (VOC ehk volatile organic compunds) sisalduvad kõikides fossiilkütustest valmistatud toodetes. Kõik, mida toodetakse naftast, sisaldab VOC'sid. Kuna ligi 95 protsenti kogu maapõuest kaevandatud või välja pumbatud fossiilkütustest leiab kasutust kütusena, siis on arusaadavalt keskendutud kütuste tootmise ja põletamise mõjudele. Uuring näitab, et see eeldus võis olla ennatlik.

Argises kodukeemias kasutatakse naftast ja teistest fossiilkütustest toodetud ühendeid enamasti lahustitena. VOC’d sisalduvad suures osas tarbekeemias, erinevates aerosoolides, küünelakieemaldajates, puhastusvahendites.

Igapäevakeemiast pärinevad VOC’d on seni jäänud tähelepanuta sest kütuste ja muu argikeemia kasutamise erinevused on jäänud teenimatult kahe silma vahele. Kütuseid põletatakse ning nendes leiduvad VOC’d ei leia väga suuri võimalusi lenduda. See ei tähenda, et kütused kuidagi arvatust vähem keskkonnavaenulikumad oleksid, põlemise tagajärjel atmosfääri paisatud süsinik kahjustab meie keskkonda endiselt.

Ent muid naftasaadusi, nagu näiteks kummikindad, ei põletata ning neis leiduvad lenduvad ühendid saavad vabalt õhus levida. Seda eriti aerosoolide puhul, kui inimesed ise erinevaid ühendeid õhku paiskavad. Colorado ülikooli teadlaste töö väidab, et linnakeskkonnas on kodukeemia lennutanud õhku umbes pooled VOC'd ning kütustest pärineb teine pool.

Teise külje pealt vaadatuna näitab avastus, et kuigi saastavate kemikaalide päritolu kohta on meie teadmised olnud ebatäpsed siis selle ebatäpsuse põhjustas just fossiilset päritolu kütuste põletamise tõhus vähendamine. Nüüd on vaja ette võtta teiste VOC'de allikate ohjamine. Maapõuest saadud kemikaalide kasutamist on praegusel ajal võimatu täielikult keelata, aga igaüks saab ise oma elukeskkonna kvaliteeti parandada vähendades kodukeemia hulka mida me kasutame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles