Inimesed tervitaksid tulnukaid naeratustega ja avasüli (7)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed loodavad, et kohtumine maavälise eluga ei järgi krestomaatilise filmi «Tulnukad» stsenaariumi
Inimesed loodavad, et kohtumine maavälise eluga ei järgi krestomaatilise filmi «Tulnukad» stsenaariumi Foto: CAP/KFS/Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

Kui me peaksimegi kohtuma maavälise eluga siis valmistaks see ainult head meelt, selgub psühholoogide uuringust.

Ajakirjas Frontiers in Psychology ilmunud uurimuses jälgiti meedia ja inimeste reaktsioone kui avaliku tähelepanu alla jõudis mõni uudis võimalikuks maavälisest elust. Uuringi tulemused olid kõvasti positiivsete reaktsioonide poole kiiva.

Uuring viidi läbi mitmes järgus kasutades erinevaid meetodeid. Kõigepealt uuriti kuidas meedia on reageerinud teadusuudistele, mis võisid viidata maavälisele elule. Lõviosa kirjutatud artiklitest olid optimistlikud ning tervitasid maavälise elu leidmist kui midagi toredat ja head.

Konkreetselt uuriti meedia reaktsioone 1996. aasta leiule, millal avastati võimalikud mikroobifossiilid Marsilt ning 2015. aasta teooriale, et Tabby tähe ümber tiirleb tehislik struktuur. Kumbki neist siiski ei kinnitanud maavälise elu olemasolu aga samas reageeriti entusiastlikult isegi primitiivse elu leidumise võimalusele.

Avaldatud uurimuse teises järgus paluti 500 katsealusel kirjeldada oma arvatavaid emotsioone seoses maavälise elu avastamisega. Katsealused jaotati kahte rühma, kellest pooled lugesid enne oma tunnete kirja panemist artiklit maaväliste mikroobide avastamise kohta ning teine pool luges artiklit sünteetilise inimese loomisest.

Esimene rühm väljendas suures osas optimismi ning positiivseid tundeid seoses oletatava avastusega. On märkimisväärne, et sünteetilise inimese loomisele reageeriti suurema ettevaatusega ning vastumeelsusega kui tulnukate leidmisele.

Seoses hiljuti meediaruumis ringi hõljunud teooriaga, et väljaspoolt Päikesesüsteemi pärinev komeet Oumuamua on intelligentsete maaväliste olendite kosmosesõiduk leiavad uuringu autorid, et ka intelligentse elu avastamisele reageeriksid inimesed pigem elevuse ja heameelega.

Jääb üle vaid loota, et meie võimalikud kosmilised kaaslased on sarnaselt meelestatud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles