Poolat ootab maailmajao viimase põlismetsa raiumise eest Euroopa Kohtu paragrahvi alla sattumine (5)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Białowieża ürgmetsa raietööde ümber tõusnud vastuoludes näivad õiguse kaalud kalduvat pigem keskkonnaaktivistide kasuks, kirjutab Science.

Tegemist on ühe kuumema looduskaitse-teemalise vaidlusega kogu Euroopas, mille keskmes on kogu maailmajao suurim säilinud põlismets, mida kohalikud võimud agaralt raiuma on asunud. Avalikult välja käidud õigustus on, et tegemist on looduskaitselise tegevusega – kui poolakad puid maha ei raiuks, siis häviksid need üraskite epideemia tulemusena. Loodusteadlased ja keskkonnaaktivistid seda argumenti kuigi pädevaks ei pea – üraskipuhanguid tuleb metsas ikka ette ning tegemist on loodusliku elutsükli osaga.

Praeguseks on metsaraie vastuolud kasvanud üle Poola piiride ja jõudnud ka Euroopa Kohtusse. Mõned päevad tagasi avaldas kohus ka esialgse hinnangu, milles tuuakse põlismetsa kaitsjate seisukohta soosivalt välja, et Białowieża raiumine on ebaseaduslik.

Poola isemeelse konservatiivse valitsuse keskkonnaminister on juba enne teatanud, et kavatseb kuu jooksul langetatavat otsust austada.

Asi jõudis Euroopa Kohtusse läbi keskkonnalobi organisatsiooni ClientEarth esindajate, kes esitasid esialgu kaebuse Euroopa Komisjonile. Euroopa Kohtu arvamuse avaldanud advokaat Yves Bot tõi oma üleeilses avalduses välja, et Poola ei ole raietööde käigus Euroopa seadusandlust järginud ega ka tööde mõjusid vajalikul tasemel hinnanud. Ühe mõjuna võivad ohu alla sattuda Białowieża ohustatud liikide pesapaigad. Nõuniku arvamus ei ole küll juriidiliselt siduv, kuid üldises praktikas järgib Euroopa Kohus sedalaadi hinnanguid peaaegu alati.

Białowieża ürgmets on Poola ja Valgevene vahel jagatud suur loodusmassiiv, mis on lisaks oma pikaajaliselt puutumata loodusele tuntud ka Euroopa piisoni ühe viimase elupaigana.

Euroopa piisonid Bialowieza metsade vahel.
Euroopa piisonid Bialowieza metsade vahel. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles