Video: vaata kuidas väike röövik oma vaenlaste vastu võitleb (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koiliblika Langia zenzeroides'e vastsed on arenenud ennast kaitsma igasugu kiskjate eest. Väiksed röövikud on maiuspalaks nii lindudele kui ka teistele putukatele, kelle vastu võitlemiseks on loomad välja töötanud laialdase arsenali.

Ajakirjas Biological Journal of the Linnean Society avaldatud uurimuses jälgisid bioloogid kuidas L. zenzorides'e vastne tõrjub teda ründavat mardikat kes kuulub röövikutest toituvatesse Calosoma perekonda.

Röövikute relvastus oli kaunis mitmekesine. Esmalt suutsid liblikavastsed märgatava jõuga kiskja eemale tõugata. Kuid mardikatel oli vaja kõhtu täita ning nad ei jätnud jonni. Kui mardikad proovisid röövikuid hammustada lasid loomad kuuldavale valjusid heledaid piiksatusi, mis ründajat ehmatasid. Seejärel tühjendasid röövikud oma ründajate peale ka oma maosisu mis peaks bioloogide meelest mõjuma mardikatele jälgina ning neile ebamugavusi põhjustama.

L. zenzorides elab peamiselt Kaug-Idas, nende vastsed toituvad peamiselt pirni- kirsi- ja õunapuude lehtedest. Värske uuring näitab, kuidas mõjutab röövikute arengut kohastumine kiskjatega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles