Galerii: Saudi Araabiast leiti ainulaadsed islamieelsed kaamelikujud

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saudi Araabia põhjaaladelt Al-Joufi provintsist avastasid arheoloogid haruldased kaamelikujud mis pärinevad islamieelsest Araabiast, vahendab AFP. Säärase meisterlikusega valmistatud iidseid kujusid pole araabia maadest varem leitud.

Al-Joufi provints käib vastu Jordaania piiri. Sealt leitud muistsed kaamelikujud pärinevad umbes kahe tuhande aasta vanusest ajast. Kõrbekividesse kujude ja reljeefide raiumine oli muistses Araabias suhteliselt tavaline, nagu ka kaamelite kujutamine, kellel oli inimeste jaoks mängida tähtis roll nii saak- kui koduloomana.

Al-Joufist leitud kujud on aga kaunis omapärased. Kaamelid on raiutud kõrgele kõrbeliivast taeva poole tungivatesse kaljudesse. Samuti on iidse kunstitöö meisterlikkus üle teiste sama vanade leidude omast. Lisaks tehnilisele keerukusele, elavast kivist kujude välja raiumine oleks nõudnud tellinguid, on leitud kujud väga naturalistlikud. Realistlik kujutlusviis polnud omane meie ajaarvamise alguse beduiinikultuurile, mis teeb leitud kujud kaunis erandlikuks.

Samuti on kujutatud mingisugust hobuselaadset looma, eeslit või muula. Hobuslasi ei võtnud beduiinihõimude kunstnikud peaaegu kunagi kujutada ning pole selge, miks Al-Joufist leitud kujude hulgas neid leidub.

Muistsete nabatealaste linn Petra tänapäeva Jordaanias
Muistsete nabatealaste linn Petra tänapäeva Jordaanias Foto: Robert Piwko/TopFoto/Scanpix

Pole ka teada, kes täpselt kujude autorid võisid olla. Arheoloog Hussein Al-Khalifa, kes kujud avastas, oletab, et need võisid olla rajatud nabatealaste poolt. Nabatealased olid kõrbehõim kes on tuntud kui Petra kivilinna rajajad.

Samuti ei ole tead kujude funktsioon. Võimalik, et need rajati loomaks maamärki kaubakaravanide jaoks. Unikaalse kõrbeleiuga arheoloogide ja ajaloolaste töö alles algab. Al-Khalifa loodab, et kaljusid uurides avastatakse nii mõndagi islamieelsete araablaste kultuurist ning tehnoloogiast.

Saudi Araabia valitsus alustas läbirääkimisi kujude aluse maa omanikuga, et osta see tulevasteks uuringuteks riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles