Suur graafik: viimsepäevaks valmistuv seemnepank saab esmaspäeval olulise täienduse

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleilmse seemnepanga sissepääs
Üleilmse seemnepanga sissepääs Foto: Junge, Heiko/NTB/Scanpix

Kaugel põhjameres asub sügaval igikeltsas Teravmägede seemnepank, mille muljetavaldavat kogu täiendatakse esmaspäeval, vahendab BBC.

Foto: GRAPHIC NEWS/PM

2008. aastal loodud ülemaailmse seemnepanga eesmärgiks on talletada ja kaitsta maailma viljade seemneid, millest märkimisväärset osa ohustab globaalne kliimamuutus. Seemnepangast on varusid välja võetud vaid kahel korral, 2015. ja 2017. aastal, et taastada Süüria konfliktis ning põudades hävinud spetsiifilisi nisu, läätsede ning kikerherneste sorte.

«Miljoni seemneni jõudmine on tähelepanuväärne,» ütles Viljafondi teadlane Hannes Dempewolf BBC’le. Lisatavate seemnete hulka kuuluvad ka Iirimaalt pärinevad haruldased humalasordid.

Mullu kannatas seemepank üleujutuste all, sest haruldaselt soe suvi sulatas maaaluseid hoidlaid kaitsvat igikeltsa. Õnneks ei jõudnud vesi siiski hoidlatesse ning pangas asuvad 5000 taimeliiki jäid kahjustusteta. Seemnepanka haldav Norra valitsus võttis ette ümberehtisutööd, et seemnekogu edaspidi paremini kaitsta.

Teravmägede seemnepanga hoidla
Teravmägede seemnepanga hoidla Foto: Junge, Heiko/NTB/Scanpix

Globaalne seemnepank ehitati sügavale Teravmägedele kui abinõu ohustatud ning kaduvate viljataimede liikide ning sortide säilitamiseks. Seemnepank asub merepinnast 130 meetri kõrgusel, et seda ei ohustaks globaalse soojenemise tagajärjel tõusev vesi. Esmaspäevase laadungiga peaks lõplikult täituma esimene kolmest seemnepanga hoiuruumist.

Ökoloogid peavad muutuvas kliimas toidu eduka kasvatamise eelduseks mitmekesisust, mida Teravmägedel asuv seemnepank koos teiste omalaadsetega hädaolukordades tagama peaks. Kui mõni taimesort muutub ohtlikult haruldaseks või kaob täielikult siis on sellelaadsetes projektides talletatud seemned hädavajalikud, et taastada kadunud liik või sort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles