Maised bakterid saaksid Saturni kuul elamisega hakkama

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cassini kosmosesondi saadetud pilt Saturni kuu Enceladuse jäisest pinnast
Cassini kosmosesondi saadetud pilt Saturni kuu Enceladuse jäisest pinnast Foto: HO/AFP/Scanpix

Kauge Saturni kuu Enceladus on mitmes mõttes Maa sarnane. Välja paistab see taevakeha kui ümmargune tükk jääd, aga jääkihi all katab kogu kuu pinda soolane ookean.

Kõige värskem informatsioon Enceladuse kohta pärineb NASA Cassini kosmosesondilt mis möödunud aastal aplombiga Saturni atmosfääri sukeldus ning ära põles. Kuid lennates mööda Enceladuselt saadi nii mõndagi teada jääkatte all lasuvate ookeanide loomu kohta, vahendab The Guardian.

Enceladuse jääkattes leidub siin-seal pragusid, mille kaudu paiskub ilmaruumi Saturni kuu ookeani vett ja kõike, mis selles sisaldub. Cassini tuvastas peale soolase vee ka metaani, kuid kas selle päritolu on bioloogilist või geoloogilist laadi, ei saa kindlaks teha.

Cassini andmeid analüüsides on NASA teadlased järeldanud, et Enceladuse mere sügavuses peavad toimuma aktiivsed geotermilised protsessid, mis paiskavad veekeskkonda energiat. See annab lootust maavälise elu otsijatele. Kui Cassini andmete põhjal tehtud järeldused osutuvad õigeteks, siis sarnanevad mõnel pool Enceladuse ookeanis tingimused maistega. Kosmosesondi saadetud andmed on Enceladuse tõstnud esikohale kui võimaliku elu asupaik meie päikesesüsteemis.

Enceladuse lõunapooluselt paiskab läbi jääkihi kosmosesse hulganisti ainet kuu sügavustest, mida Cassini kosmosesond analüüsis. Jääkihi all peidab ennast kogu taevakeha kattev ookean
Enceladuse lõunapooluselt paiskab läbi jääkihi kosmosesse hulganisti ainet kuu sügavustest, mida Cassini kosmosesond analüüsis. Jääkihi all peidab ennast kogu taevakeha kattev ookean Foto: NASA

Meie maailmamere põhjas leiduvate vulkaaniliste lõõride ligiduses vohab igasugust ekstremofiilset elu. Enamasti võtab see bakterite kuju. Teadlased simuleerisid erinevaid võimalikke tingimusi mis nende arvates Enceladesel valitseda võivad. Katseid viidi läbi muutes rõhku alates kolmest baarist kuni üheksakümneni ning varieeriti ka temperatuuri ning erinevaid võimalike keemilisi ühendeid, mis Saturni kuu vees olla võivad. Eksperimentide eesmärgiks oli kindlaks teha, kas mõningad maal elavad mikroorganismi suudaksid teoreetiliselt Enceladusel elus püsida.

Mõningad bakterid, keda nimetatakse metanogeenideks sest nad toodavad oma ainevahetuse kõrvalproduktina metaani, võiksid Enceladusel ennast täitsa mugavalt tunda. Bakter Methanothermococcus okinawensis suutis kõikides katsetingimustes elus püsida.

Seega on puhtteoreetiline võimalus, et elu Enceladusel on võimalik. Tõenäoliselt peavad sealsed asukad, kui neid üldse leidub, olema väga lihtsakoelised, meie maailma bakterite sarnased. Täpsemaks tuvastamiseks tuleks saata erimissioon Enceladusele, mis läbiks kuu jäise kesta ning saaks uurida selle all valitsevaid tingimusi otse. Kuid kosmilise allveelaeva saatmine nõnda kaugele on säärase mahuga projekt, et vaevalt see meie elueal toimub, ütles The Guardianile Hunter Waite, Cassini andmeid uurinud teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles