Lootus mesilastele: hiiglaslik ülevaateuuring suunab ELi putukamürke keelustama

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix

Enam kui 1500 uuringut hõlmav ülevaade ei jäta kahtlust – neonikotinoidid kahjustavad putukaid, kirjutab Nature.

Mesilaste hulgisuremised on kõikjal üle maailma viimastel aastatel aina enam tähelepanu saanud ja ületasid möödunud suvel jõuliselt uudiskünnise ka Eesti. Kui paljudele on see üllatusena tulnud, siis teistele on probleem jälle ammugi teada ja akuutne – tegemist on märgiga tervete ökosüsteemide surve all olekust. Tolmeldavad ju mesilased nii põllumajanduslikke kui ka muid taimi, aidates nii oluliselt kaasa taimse elu toimimisele. Mesilased ise on aga vaid inimesele lähim liik, kelle käekäiku kõige vahetumalt tähele paneme, teiste putukate kohta andmeid napib.

Kaua oodatud Euroopa Toiduohutusameti raport näitab selgelt, et kolm vastuolulist ja põllumajandusest laialdaselt kasutatud neonikotinoidide gruppi kuuluvat putukamürki tõepoolest töötavad ja on seetõttu nii metsikutele kui ka kodumesilasele tõsiseks ohuks.

Nende kolmeühendi – klotianidiini, imidaklopriidi ja tiametoksaami – kasutamine keelustati ajutiselt juba 2013. aastal. Vahepeal on nende mõju putukatele aga aina selgemaks saanud ja möödunud aastal käis Euroopa Komisjon ettepaneku keelustada nende kasutamine väljaspool kasvuhooneid. Toiduohutusameti värske raport kinnitab seniseid seisukohti veelgi. Liikmesriigid võivad uue püsiva keelu vastuvõtmise üle hääletama asuda juba märtsi lõpus.

Raportis vaadati läbi enam kui 1500 neonikotinoidide mõju uurinud uuringut, seal hulgas kogu olemasolev teaduskirjandus ja ülikoolide, kemikaalitootjate, riiklike organisatsioonide, MTÜde ja mesinikeühenduste andmed. Tulemused kinnitasid taas kemikaalide ohtlikkust putukatele ja viitasid ka võimalusele, et need võivad pikaajaliselt mullas säilida. Aja jooksul toimuv mürkide kogunemine võib seega põhjustada tõsiseid probleeme ka pikka aega pärast mürkide kasutamise lõppu.

Neonikotinoide tootva firma Syngenta esindaja nimetas raporti järeldusi ülemäära konservatiivseks: «Taimekaitsevahendite reguleerimisel peaksid poliitikakujundajad lähtuma teadusest, andmetest, olemasolevate protseduuride austamisest ja avaliku huvi kaasamisest. Kui selle raport põhjal lisapiiranguid kehtestatakse, leiab see kindlasti halba vastukaja.»

Õigupoolest pidid liikmesriigid neonikotinoidide võimalike lisapiirangute üle hääletama juba detsembris, ent hääletus lükati just selle raporti ootuses edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles