Tartu Ülikooli rektoriks kandideerib neurokirurg Toomas Asser (6)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neurokirurg akadeemik Toomas Asser.
Neurokirurg akadeemik Toomas Asser. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Tartu ülikooli neurokirurgia professor ja närvikliiniku juhataja Toomas Asser kinnitas ERR-i uudisteportaalile, et kandideerib Tartu ülikooli rektori ametikohale.

Otsuse Asser rektorikandidaadiks esitada langetas meditsiiniteaduste valdkonna nõukogu täna erakorralisel koosolekul. Kõik koosolekul osalenud meditsiiniteaduste valdkonna nõukogu liikmed hääletasid professor Toomas Asseri rektori kandidaadiks esitamise poolt.

Asser ütles, et tema peamine suund on jätkata ülikoolis üldiselt stabiilset joont.

«Tartu Ülikooli haridus- ja teadustegevusel on tähtis roll Eesti ühiskonna senises arengus. Usun, et selle jätkumiseks ei ole vaja teha järske muudatusi viimastel aastatel algatatud tegevustes. Olen varem olnud arstiteaduskonna dekaan ning praegu Tartu ülikooli nõukogu liige ja närvikliiniku juhataja. Usun, et saan senist pikaajalist juhtimiskogemust ülikooli arendades rakendada,» rääkis Asser.

Meditsiiniteaduste valdkonna dekaani Margus Lemberi sõnul suudab Toomas Asser olla Tartu ülikoolile väärikas liider. «Toomas Asseri pädevus teadus-, haridus- ja tervishoiupoliitikas ning võime ühiskonnas nendes valdkondades arenguid juhtida on märkimisväärne. Samuti tunneb ta hästi Tartu ülikooli ja teadvustab ülikooli kui terviku arenguvajadusi,» ütles Lember.

Toomas Asser on sündinud 14.07.1954 Jõhvis. Ta lõpetas 1979. aastal arstiteaduskonna kiitusega ja kaitses meditsiiniteaduste kandidaadi kraadi 1986. aastal Moskvas N. Burdenko neurokirurgia instituudis. 1995. aastal valiti Toomas Asser Tartu ülikooli professoriks. Tema peamised uurimisvaldkonnad on vaskulaarne neurokirurgia, neuro-onkoloogia ning Parkinsoni tõbi. Toomas Asser on avaldanud rohkem kui 150 publikatsiooni, neist 60 artiklit rahvusvaheliselt tunnustatud ajakirjades. Tema juhendamisel on valminud 9 doktoritööd.

Alates 1995. aastast on professor Asser töötanud Tartu ülikooli närvikliiniku juhatajana ja 1996. aastast ka Tartu ülikooli kliinikumis närvikliiniku juhatajana. Aastatel 2000−2009 oli ta Tartu ülikooli arstiteaduskonna dekaan. Aastal 2011 valiti professor Asser Eesti teaduste akadeemia liikmeks ning on selle arstiteaduse ja tervishoiustrateegia alalise komisjoni liige. Alates 2012. aastast kuulub ta Tartu ülikooli nõukogusse. Toomas Asser on aktiivne ka rahvusvahelisel tasandil, muuhulgas on ta täitnud Euroopa neurokirurgide assotsiatsiooni asepresidendi kohustusi. 2013. aastal autasustas vabariigi president teda Punase Risti esimese klassi teenetemärgiga.

Rektori valib valimiskogu valimiskoosolekul 26. aprillil 2018.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles