Vaata: Rootsi filmiarhiiv avaldas haruldase video eestirootsi põgenike saabumisest

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestirootsi põgenikud kuunaril Juhan.
Eestirootsi põgenikud kuunaril Juhan. Foto: Kuvatõmmis videost

Rootsi Filmiarhiivi avaldatud videos on näha, kuidas laevatäis põgenikke Stockholmi skääridele jõuab.

1943. aasta sügisel andsid Saksa võimud loa korraldada ühtekokku 780 vana ja haige eestirootslase ümberasustamine. Pärast pikki läbirääkimisi Saksa võimudega Berliinis ja Eestis saadi 1944. aasta kevadel luba toimetada Rootsi ka ülejäänud eestirootslased. Üheks tingimuseks oli vedude mittemainimine Rootsi ajakirjanduses. Vedudeks renditud Eesti kuunar «Juhan» tegi 1944. aasta 21. juunist 11. septembrini eestirootslaste aladelt üheksa reisi. Viimane reis toimus 18. septembril väiksemal laeval «Triina» Tallinnast. Ühtekokku saabus nende reisidega Rootsi 3335 eestirootslast. Ligikaudu sama palju saabus põgenikepaatides, nii et ümberasunute koguarv oli umbes 7000.

Suurem osa põgenikke saabus üle Läänemere Gotlandile või Stockholmi ümbruse skääridele, kus nad pandi nakkusohu tõttu esmalt karantiini.

Karantiinist pääsedes enamik neist tööle metsandusse ja põllumajandusse. Rootsi Filmiarhiivi avaldatud filmilõigul on näha ühega «Juhani» reisidest Rootsi jõudnud põgenikke maabumas, nende registreerimist ja seda, kuidas nad tantsivad rahvatantse Stockholmis Sabbatsbergi piirkonnas.

Videot saab vaadata Rootsi Filmiarhiivi veebilehel (link).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles