Hiina kontrolli alt väljunud satelliidi Maale langemiseni on vaid loetud nädalad

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinlaste kontrolli alt väljunud satelliit Tiangong-1
Hiinlaste kontrolli alt väljunud satelliit Tiangong-1 Foto: /AP/Scanpix

Ekspertide sõnul ei ole kukkumispaiga ennustamine võimalik, kuid tõenäosus on suurem Euroopas, USAs, Austraalias ja Uus-Meremaal, kirjutab The Guardian.

Tiangong-1 ehk «Taevane palee 1» lennutati orbiidile 2011. aastal ning toona kirjeldati seda kui suurt töövõitu, mille käigus pidi Hiina ümber joonistama kogu rahvusvahelise kosmosepoliitika jõujooned. Viis aastat hiljem hakkasid juba levima kuulujutud, nagu oleks hiinlased oma satelliidi üle kontrolli kaotanud. 2016. aastal tunnistasid ka Hiina ametnikud lõpuks, et kosmosejaamaga on kontakt kaotatud ning et tõenäoselt kukub see millalgi 2017 või 2018 kontrollimatult Maale.

Nüüd kirjutabki briti ajaleht The Guardian, et kukkumiseni peaks olema jäänud vaid loetud nädalad. Prognoos pärineb USA päritolu Aerospace Corporation’ilt, kelle arvutuste kohaselt peaks atmosfääri sisenemine toimuma aprilli esimesel nädalal. Euroopa Kosmoseagentuuri ESA hinnangul peaks kukkumine jääma 24. märtsi ja 19. aprilli vahele.

Aerospace Corporationi teatel peaks suurem osa 8,5-tonnisest satelliidist küll atmosfääris hävima, kuid suue tõenäosusega langeb mõnesaja ruutkilomeetri suurusele maa-alale siiski ka väiksemaid tükke. Lisaks osakestele endale võib ohu allikaks osutuda ka kosmosejaama kütusena kasutatud tugevalt mürgine ja söövitav hüdrasiin.

Kuhu kosmosejaama jäänused täpselt kukuvad, ei ole praegu võimalik ennustada. Tõenäoselt toimub atmosfääri sisenemine 43° põhja- ja lõunalaiuste vahel. Kergelt suurem on tõenäosus, et kokkupuude maapinnaga toimub Põhja-Hiinas, Itaalia keskosas, Põhja-Hispaanias, USA põhjaosariikides, UusMeremaal, Tasmaanias või teatud Lõuna-Ameerika või Aafrika piirkondades. Inimeste tabamise tõenäosus on siiski kaduvväike.

Iseenesest on satelliiditükke maapinnale kukkunud varemgi – viimane selline sündmus juhtus näiteks jaanuarikuus Peruus. «Sedalaadi asju juhtub iga mõne aasta tagant. Tiangong-1 on aga suur ja tihkelt kokku pakitud satelliit, mistõttu tasub tal silma peal hoida,» ütles The Guardianile Harvardi Ülikooli astrofüüsik Jonathan McDowell.

Aerospace Corporationi prognoosi satelliidi maalekukkumise kohta saab lugeda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles