Uuring: Eesti tudengid on ühed Euroopa tublimad

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Viimaste uuringute põhjal töötavad Eesti tudengid teiste Euroopa Liidu üliõpilastega võrreldes rohkem, kusjuures töö on sageli seotud õpitava erialaga.

Eile ja täna Berliinis toimunud konverentsil tutvustati üliõpilaste võrdlusuuringu Eurostudent rahvusvahelisi tulemusi, mille kohaselt Eesti üliõpilased töötavad Euroopa keskmisest rohkem ja seejuures on töötamine palju sagedamini seotud õpitava erialaga.

Euroopa üliõpilaskonnast töötab 51 protsenti ning töötamise põhjustena tuuakse majanduslike põhjuste kõrval varasemast rohkem esile vajadust omandada töökogemus. Eesti üliõpilastest töötab 66 protsenti ja töökogemuse omandamine on teine peamine töötamise põhjus lisaks elamiskulude katmise vajadusele. 

Eesti paistab Euroopas silma sellega, et üliõpilaste töötamine on meil kõige sagedamini seotud õpitava valdkonnaga. Sarnane muster iseloomustab ka Põhjamaid, eelkõige Soomet ja Norrat. Õpitav eriala on tihedalt seotud töökohaga 56 protsendil Eesti töötavatest tudengitest, Euroopa keskmine näitaja on 45 protsenti.

Haridus- ja Teadusministeeriumi kõrgharidusosakonna peaekspert Janne Pukk ütles, et uuringu tulemused viitavad töömaailma ja kõrgharidussüsteemi heale koostööle. «Eesti üliõpilastel on paremad võimalused omandada töökogemust ning töötajatel paindlikumad enesetäiendamise võimalused,» ütles Pukk. «Liigume edasi selles suunas, et õppimist ja töötamist veelgi edukamalt lõimida.»

Rahvusvaheline võrdlus näitab, et kuigi Eesti üliõpilased osalevad aktiivselt tööturul, pühendavad nad õppimisele siiski rohkem aega kui töötamisele ning tulemuseks on Euroopa üliõpilastega võrreldes üks intensiivsemaid ajakasutuse mustreid. Eesti üliõpilased on Euroopa keskmisega võrreldes ka vanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles