Video ja galerii: Antarktikast avastati 1,5 miljoni pealine pingviinide koloonia (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Satelliidi- ja droonipiltide abil tuvastati Antarktika lähedal asuvalt saarelt hiiglaslik pingviinide koloonia, kirjutab New York Times.

Kuna avastatud adeelia pingviinide ülemaailmseks arvukuseks on seni peetud vaid 2,5 miljonit paari, on Lõunamandri ja Tšiili lõunatipu vahel asuvalt Danger Islandilt leitud poolteist miljonit oluliseks lisanduseks.

«Uute pingviinide leidmine on alati hea uudis. Paljude liikide käekäik ei ole viimasel ajal kuigi hea olnud,» kommenteeris avastust New York Timesile Washingtoni Ülikooli ökoloog P. Dee Boersma.

Pingviine uurivad teadlased olid sellest suurest populatsioonist varasemate seirete käigus napilt «mööda vaadanud». Satelliidipildil reetsid lindude olemasolu nende silmatorkavalt roosakaspunase väljaheide laigud maastikul, mis viitasid oodatust suuremale kolooniale.

2015. aastal jõudis teadlaste grupp lõpuks Weddelli meres asuvatele Dangeri saartele, kus karmi kliima jaoks spetsiaalselt kohendatud drooni abil loeti pingviinide arvuks 750 000 paari. Ekspeditsiooni põhjal kirjutatud teadusartikkel ilmus hiljuti ajakirjas Scientific Reports.

Varasemast oli teada adeelia pingviinide olemasolust lähedal asuval Heroina saarel, kuid teiste saarestiku saarte kohta andmed sisuliselt puudusid.

«Need uued kolooniad on täielikult muutnud meie arusaama Dangeri saartest kui pingviinide elupaigast,» ütles New York Timesile Stony Brooki Ülikooli ökoloog Heather Lynch. Tõenäoselt tähendab see ka läheduses planeeritavate merekaitsealade laiendamist Dangeri saartele. Lindude rohkus viitab teadlaste sõnul võimalusele, et ka ümbruskonna saartel võib sarnaseid kolooniaid leiduda.

Tänu satelliidi abil tehtud avastusele on teadlased nüüd ka ajas tagasi vaadanud ning tuvastanud pingviinikoloonia ka 1957. aasta aerofotodel. See tähendab aga, et koloonia ei saa olla saartele alles hiljuti rännanud, vaid olema seal juba kauem pesitsenud.

Uuring ilmus ajakirjas Scientific Reports.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles