Kosmoselaev New Horizons asub Ultima Thulet uurima

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/JHUAPL/SwRI/Steve Gribben

NASA New Horizonsi kosmosemissiooni uus sihtmärk sai omale suupärase ja eestlastelegi tuttava nimetuse, kirjutab space.com.

Nagu nimigi viitab, on New Horizons üks NASA ambitsioonikamaid inimkonna horisondi laiendamise projekte. Pärast oma esmase eesmärgi täitmist, milleks oli möödalend kääbusplaneet Pluutost, on tema tähelepanu aga pöördunud veelgi kaugematele nn Kuiperi vöös asuvatele objektidele. Täpsemini on New Horizonsi uueks sihiks väike objekt, mida on seni tuntud vaid teadusliku nimetusega 2014 MU69.

Tegemist on müstilise objektiga, mille kohta ei ole veel teada seegi, kas tegemist on ühe tervikliku kehaga või mitme üksteisega lähestikku asuva 19-kilomeetrise läbimõõduga kiviga.

Möödalennu ajaks on seatud 1 jaanuar 2019 ning eduka soorituse korral saab sellest ka kõige kaugem lähedalt uuritud objekt kosmoseavastuse ajaloos.

Enam ei pea taevakivi aga enam selle ebameeldiva nimega kutsuma. Nimelt andsid USA teadlased sellele suupärasemaks nimeks Ultima Thule – termini, mida on alates antiikajast kasutatud, tähistamaks tundmatut kauget maad. Arvestades 2014 MU69 asukohta, on see nimi õigupoolest üsnagi kohane.

«MU69 ongi inimkonna järgmine Ultima Thule,» selgitas nimevalikut projekti juhtivteadur Alan Stern Boulderis asuvast Southwest Research Institute’ist. «Meie eesmärgiks on minna meile tuntud maailma piiride taha ja see saab olema ka missiooni järgmine saavutus.»

Nime leidmiseks viisid Stern ja kolleegid läbi põhjaliku kampaania, milles osales lõpuks kokku 115 000 inimest üle maailma. Kokku käidi 34 000 nime, millest valiti välja 29 finalisti. Lõpliku valiku langetas aga siiski ekspertide komitee, kes valis lõplikust populaarsuse pingereast välja 7. kohale paigutunud Ultima Thule. Kõige enam rahva toetust sai aga Põhjala jumala Thori haamri nimi Mjolnir.

Laekunud nimekandidaatidega saab lähemalt tutvuda siin.

Tegemist on siiski vaid ajutise hüüdnimega. Pärast möödalendu, kui MU69 omadused selgemaks saavad, käib Rahvusvaheline Astronoomia välja ka lõpliku ametliku nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles