EL piirab kaadmiumi kasutamist juveelitoodetes ja plastikus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juveeliäri. Pilt on illustratiivne.
Juveeliäri. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Alates detsembrist 2011 keelatakse Euroopa Liidus kaadmiumi kasutamine juveelitoodetes, plastikus ja jootevarbades.

Uue õigusaktiga keelatakse tervisele kahjuliku keemilise elemendi kaadmiumi kasutamine kõigis juveeli- ja plastiktoodetes ning jootevarbades, mida kasutatakse erinevate materjalide ühendamiseks, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja.

Ehetes sisalduva kaadmiumiga võib ehete kandjatel, sealhulgas lastel tekkida kokkupuude naha kaudu. Jootevarbades keelustatakse kaadmium sellepärast, et jootmisel tekkiv suits on sissehingamisel äärmiselt kahjulik. Kaadmium tekitab vähki ja on mürgine veekeskkonna jaoks.

Uue õigusnormiga keelatakse kaadmiumi kasutamine kõikides plastiktoodetes, samas tõhustatakse PVC-jäätmete kogumist, et kasutada neid mitmesuguste ehitustoodete valmistamiseks. Kuna PVC on väärtuslik materjal, mida võib mitu korda taaskasutusse võtta, on uues õigusaktis lubatud taaskasutada PVC-jäätmeid, milles on vähesel määral kaadmiumi. Sellisest toormest võib teha teatavaid ehitustooteid, mis ei ohusta inimesi ega keskkonda.

Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potočniki sõnul kaitstakse sel moel tarbijaid ning eelkõige lapsi. Ühtlasi teenib kaadmiumi kasutamise keeld keskkonnakaitse huve, sest kaadmiumivabad plasttooted aitavad vähendada saastumist.

Alates 2004. aastast on olnud piiratud kaadmiumi kasutamine patareides ja elektroonikas. Uus keeld kantakse ELi kemikaalimääruse (REACH) lisasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles