Video: teadlased lõid mere-elukate luuramiseks esimese realistliku droonkala

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus kalakujuline droon võimaldab teadlastel uurida veealuse maailma saladusi ilma kalu ära ehmatamata, kirjutab Science.

Asi nimelt selles, et enamik seni loodud veealustest droonidest ei ole selles keskkonnas kaugeltki nagu kala vees. Pigem on nad kohmakad ujujad ja suudavad üsnagi kiiresti ära ehmatada suurema osa mere-elustikust. Uus SoFi nime kandev robot on aga juba järgmine tase.

Nimelt suudab SoFi vees liikuda nii üles-ala kui ka paramale-vasakule ning sukelduda kuni 18 meetri sügavusele. Lisaks on ta varustatud lainurk-kaameraga ja jäädvustada kõike, mida enda ümber näeb. Lisaks on tema loomisel silmas peetud sedagi, et ta ka liiguks nagu kala. Kõige eesmärk – luua droon, mille abil oleks lõpuks ometi võimalik uurida veealust elu ilma seda vaatluste ajal segamata.

Tõsi, võrreldes enamuse kaladega on SoFi mõnevõrra aeglasem. Tema keha on 47 sentimeetri pikkune ja selle vahemaa läbib ta umbes ühe sekundiga. Võrdluseks – kalad suudavad liikuda koguni 10 kehapikkust sekundis. Lisaks peab robotkala aku vastu vaid 40 minutit ning kaotab sideme mängukonsooli meenutava puldiga juba 10 meetri kauguselt. Ometigi on see samm edasi.

Nagu näha teadusajakirja Science avaldatud videost, on asi õnnestunud ja vähemalt Fiji rannikuvetes läbi viidud katse käigus kalad ära ei hirmunud. Kokku viidi läbi kuus proovisõitu. Robotkala loojad loodavad, et selline tehnoloogia leiab tulevikus rakendust mere-elu lähemal uurimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles