Euroopa aktiivseim vulkaan vajub kindlal sammul merre

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etna vaatemängulised pursked möödunud aasta märtsis
Etna vaatemängulised pursked möödunud aasta märtsis Foto: Genia/IPA/SIPA/Scanpix

Etna vulkaan Sitsiilias ajab tuld, tossu ja sulakivi välja rohkem kui ükski teine tulemägi Euroopas. Värske uuring näitab, et lisaks regulaarsetele pursetele vajub kivimürakas ka tasakesi merre.

Mäe liikumise määr on muidugi mõõdetav geoloogilistel skaaladel, Etna vajub mere poole kõigest 1,4 millimeetrit aastas. Seega pole sitsiillastel vaja muret tunda, et mäelasu neile ühtäkki kaela sajaks. Kuid avastus mõjutab geoloogide vaatluste tõlgendamist ning ennustusi Etna tulevase käitumise kohta.

Kuna tulemägi asub inimasustusele kaunis ligidal ning purskab ka kaunis tihti, viimati mullu märtsis, siis on mäe hingeelu mõistmine ülimalt tähtis, et hoida ära ulatuslikke purustusi. Senised arvutused ei ole Etna liikumist arvesse võtnud ning uued andmed võivad mäe käitumist ennustavad mudelid ümber lükata.

Kuigi Etna samm on aeglane, võib ka kõige väiksem liikumisjõud luua mäe sisemuses pingeid, mis mingil hetkel vallanduvad ulatuslike ning hävitavate maalihetena.

Ajakirjas Bulletin of Volcanology avaldatud uuring toetub viimase üheteistkümne aasta jooksul kogutud andmetele. Nende järgi tuletati ka 1,4-millimeetrine keskmine aastane liikumiskiirus. «Praegu pole vaja muret tunda, kuid asjal peab silma peal hoidma,» ütles uurimisrühma juhtinud geoloog John Murray BBC’le. Kui liikumiskiirus peaks näiteks järgmise kümne aasta jooksul kahekordistuma, siis annab see alust tõsistele muredele.

Praegu liigub Etna kagu suunas sadamalinna Giarre poole, mis asub mäest 15 kilomeetri kaugusel. Etna saab sääraselt mere poole liikuda, sest struktuurselt kaunis jäik mägi asub omakorda pehmemal aluskivimil. Asudes väga laugel paarikraadilisel kallakul, saabki mägi liikuda terve moodustisena, mitte olla juba pikki aastaid tagasi väiksemaks murdunud.

Vulkaanide purskeid saab ette ennustada, sest maa-alune magma koguneb mäe alla ning painutab vulkaani õrnalt üles. Kui aga mägi on samal ajal liikumises, peavad geoloogid neid muutusi arvesse võtma, et teha pädevaid ennustusi tulemäe käitumise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles