Video ja fotod: oranž lumi muutis Sotši suusakuurordi ebamaiseks vaatepildiks

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oranž lumi Krasnaja Poljana suusakuurortis.
Oranž lumi Krasnaja Poljana suusakuurortis. Foto: Kuvatõmmis / Youtube.com

Rida meteoroloogilisi nähtusi Vahemere lõunakaldal tõid Ida-Euroopa aladele Sahara tolmu ja ebatavalise oranži lume.

Teateid veidrast oranžist lumest ilmus ennekõike venekeelse meedia vahendusel mitmelt poolt Kagu-Euroopast. Näiteks tõmbus pea terve Kreeta saar ebamaiselt oranžiks ning teada on ka hingamisraskuste üle kurtnud elanikest.

Lisaks sadas oranž lumi alla ka Ukraina Odessa oblastis ja jõudis välja ka Sotši olümpiakeskusesse Punasel Lagedal (Красная Полянa) ja Krasnodarski krais laiemalt. Kubani piirkonnast tuli aga teateid oranžist vihmasajust. Nagu kirjutab National Geographic, ulatusid alla sadanud lume värvitoonid helekollasest pruunini ning pärast lumesadu meenutasid lumised väljad pigem liivakõrbe.

Krasnodarski krai hüdroloogia-meteoroloogiakeskuse juhataja Andrei Bondari selgitas ajakirjanikele, et piirkonnas tuleb värvilisi sademeid ikka aeg-ajalt ette – tugev tuul suudab kõrbetolmu koguni Saharast kohale vedada, mis näib ka seekordse oranži lume põhjus olevat. Teinekord võib kõrbetolm olla pärit aga näiteks Kesk-Aasia kõrbetest. Põhja-Kaukasuse mägedes esineb selliseid värvilisi sademeid keskmiselt kord viie aasta jooksul.

«Reede hommikul jõudis Krasnojarski krai kohale pilvefront, mis tuli siia Kreeta saare ja Põhja-Aafrika suunalt, kus oli ka liivatorm. Tolmuosakesed jäid atmosfääri pidama ja langesid koos kondenseerunud veega alla, tuueski niimoodi kaasa värvilised sademed,» ütles Bondar ja kinnitas, et tegemist on loodusliku materjaliga, millel ei saa inimtervisele olla märkimisväärseid kahjulikke mõjusid.

 

A post shared by Alina Smurygina (@sinyaya_ptiza) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles