Rahalises kitsikuses James Webbi kosmoseteleskoobi start lükkub tulevikku

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus James Webbi nimelise kosmoseteleskoobist orbiidil
Kunstniku nägemus James Webbi nimelise kosmoseteleskoobist orbiidil Foto: AP / Scanpix

NASA teavitas, et James Webbi nimelise kosmoseteleskoobi orbiidile saatmine lükkub edasi, 2020. aasta maisse. Eelarvekitsikused muutsid programmi esialgse käivitamise kuupäeva tuleva aasta sügisel võimatuks, vahendab BBC.

Astronoom James Webbi järgi nimetatud kosmoseteleskoop on järglane tuntud Hubble'i teleskoobile. Selle eesmärk on pöörata teadlaste silmad vanimate nähtavate tähtedeni uurimaks universumi algusaegade füüsikat.

James Webbi teleskoop on NASA, Euroopa ja Kanada kosmoseagentuuride ühisprojekt, mis kannatab juba enne orbiidile saatmist rahapuuduse käes. Teleskoobi ehitamiseks USA eelarvest eraldatud 8 miljardit dollarit (6,4 miljardit eurot) hakkab otsa saama, kasutatud on juba 7,3 miljardit dollarit ning kulutusi tuleb veelgi. Teleskoobi üksikkomponendid hakkavad valmima, ent neid tuleb kokku monteerida ning üheskoos ka testida, enne kui seadme saab Prantsuse Guajaana kosmodroomilt taevasse saata.

James Webbi teleskoobi peamine peegel
James Webbi teleskoobi peamine peegel Foto: Chris Gunn /AFP /Scanpix

Berüllimust ja kullast koosnev teleskoobi peamine peegel on üle kahe korra suurem kui Webbi teleskoobi eelkäijal Hubble'il, ligi kuus ja pool meetrit lai. See peaks kõigi kavatsuste järgi tabama signaale kaugest minevikust, kuni 13,5 miljardit aastat tagasi.

NASA teadusjuht Thomas Zurbuchen seletas eilses teavituses teleskoobi ehitajate ettevaatlikust: «Me peame keskenduma missiooni kui terviku edukusele. Kõik kaasuvad faktorid peavad seda tagama.»

Kui jõuab kätte eelarve piir, siis peab USA kongress kiitma heaks uue rahastuse. Tänaseni tõhusalt töötav Hubble suudab õnneks uusi avastusi teha ka nüüd, kui tema järglase tööaeg on edasi lükkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles