Haruldased kaadrid: filmilindile püüti hiiglasuur Šotimaa metskass (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti metskass, tuntud ka kui mägismaatiiger
Šoti metskass, tuntud ka kui mägismaatiiger Foto: Wikimedia Commons

Šotimaa mägistel põhjaaladel on endale viimase asu leidnud haruldane Šoti metskass. Kunagi üle Suur-Britannia levinud loomaliik on küttimise ja olelusvõitluse tõttu kahanenud kõigest paarisaja liikmeni, vahendab BBC.

Mägismaal Aberdeenshire'is püüti looduskaamerale üks suurimaid seni leitud metskasse. Vurrudest sabaotsani on looma pikkuseks 1,2 meetrit ning ta sai oma kodumetsa järgi nimeks Clashindarroch'i elukas. Looma püüdsid filmilindile Wildcat Haveni nimelise looduskaitseorganisatsiooni töötajad.

See hiiglane on arvatavasti üks paariteistkümnest loomast, kes sama metsa jagavad. Filmimiseks kasutati nõndanimetatud kaameralõksu, kus toidu või lõhnaga meelitatakse loomi liikumise peale aktiveeruva aparaadi ette.

Kuigi metskassid on kodukassidest erinev liik, konkureerivad mõlemad loomad sama ökoloogilise niši pärast. Metsistunud kodukassid söövad samuti küülikuid ning rotte, kelle jahtimisest metskassidki elavad. Wildcat Haven proovib metsistunud kodukasse steriliseerides eemaldada haruldaste metskasside elust liigset konkurentsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles