Šotimaal leiti jälgi seni tundmatutest dinosaurustest

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skye saarel Šotimaa rannikul avastati sadakond saurusejälge
Skye saarel Šotimaa rannikul avastati sadakond saurusejälge Foto: SWNS.com/Scanpix

Skye saar Šotimaa läänerannikul on karge ja karm kant. Kuid miljoneid aastaid tagasi, juuraajastul, oli tegemist subtroopilise paradiisisaarega, kus tatsus nii mõnegi dinosauruse jalg. Uued avastused Skye'l näitavad, et koos suurte taimtoiduliste sauropoodidega tegutsesid seal ka väiksemad kahel jalal kõndivad kiskjad.

Skye saarelt leitud sauropoodi jälg
Skye saarelt leitud sauropoodi jälg Foto: SWNS.com/Scanpix

Sauropoodid on arvatavasti kõigile tuttavad loomad. Suured, pikkade kaeltega taimetoitlased, kes kõndisid ringi neljal jalal kuulusid omal ajal maailma suurimate loomade hulka. Juuraajastu keskpaigast, 170 miljonit aastat tagasi, ei pärine just palju jälgi dinosaurustest ning see teeb värske avastuse Skye'l väga tähtsaks, vahendab The Guardian.

Sauropoodide kõrval leiti mitmeid väikseimaid terapoodide, kaheljalgsete kiskjasauruste, jälgi, kes arvatavasti kuulusid kurikuulsa Tyrannosaurus rex'iga samasse evolutsioonilisse liini. Vähetuntud juuraajastu keskpaik on võtmetähtsusega periood dinosauruste arengus ning igasugused vihjed tollase elustiku kohta avab evolutsioonilist müsteeriumi. Loodetavasti saab leidude põhjal teha järeldusi paleontoloogidele hämaraks jäänud perioodi kohta.

Foto: SWNS.com/Scanpix

Maalilist Brother's Pointi Skye põhjaotsas uuriti kõigepealt droonide abil ning seejärel pildistati leitud jäljed üles, et neist hiljem digitaalsed kolmemõõtmelised mudelid luua. Kuigi hiidsisalike uurijatele on Skye saar paras varasalv on selle uurimine raskendatud arvestatava tõusu-mõõna tsükli tõttu mille sarnast Läänemerel ei kohta. Mingil määral oli seegi leid õnne küsimus, sest teadlaste vaatlus sattus merevee madalseisuga samale ajale ning vee alt paljastusid mitmed jäljed, mis muidu varjatud olid.

Jälgi uurinud paleontoloog tööhoos
Jälgi uurinud paleontoloog tööhoos Foto: SWNS.com/Scanpix

Juuraajastu Skye oli paleontoloogide välitöid juhtinud Steve Brussate sõnul sarnane tänapäeva Floridale või Hispaaniale. Soe, mudane ning laguune täis kant, kus dinosaurused laisalt oma elu elasid. Brussate meelest annavad uued leiud kinnitust mõned aastad varem esile kerkinud teooriale, et mitmed tollased dinosaurused veetsid peamiselt aega laguunides ning nende ümbruses.

«Näib, et need dinosaurused lihtsalt laisklesid või lause vedelesid. Leitud jalajäljed pakuvad meile vaadet nende sauruste igapäevaellu,» lisas Brussate. Skye’ saare leiupaik annab tunnistust dinosauruste eludes-oludest enne nende kasvamist maailma täielikult domineerinud loomade rühmaks.

Leide kirjeldav teadustöö ilmus ajakirjas Scottish Journal of Geology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles