Leidmaks elu Marsil saadab NASA punasele planeedile robotmesilased

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaseni Marsil ringi vurav kulgur Curiosity võib saad tulevikus tiivulisi seltsilisi
Tänaseni Marsil ringi vurav kulgur Curiosity võib saad tulevikus tiivulisi seltsilisi Foto: AFP/SCANPIX

Kaugete planeetide uurimiseks loodud kulgureid vaevab üks olemuslik viga. Nad on kõik jube aeglased ja ei suuda eriti suurt maad katta, enne kui ilmastik ning karmil maastikul matkamine kulguri võimekust kahjustab.

Selle probleemi lahendamiseks on esile astunud Jaapani ning USA teadlaste-inseneride ühine projekt Marsbee, tõlkes marsimesilane. Tööpõhimõte on lihtne, maamesilase mõõtu droonid lendaksid tiibu lehvitades mööda Marsi ringi ja kasutaksid kulgurit kui kodupuud. Sensoritega varustatud droonid suudaksid plaani kohaselt jõuda paikadesse, mis on kogukale kulgurile ligipääsmatud.

Raadioteel saaksid droonid saata informatsiooni kulgurile, kes selle siis maistele teadlastele edastab, vahendab Independent. Esialgsete arvutuste kohaselt saaksid Marsi hõredas atmosfääris need droonid küllaltki hästi hakkama, et oma ülesandeid täita. Mesilaste esimeseks võimalikuks missiooniks oleks metaani jälgede tuvastamine. Metaani peavad astrobioloogid kõige lihtsamaks märgiks elutegevusest – masinmesilased saadetaks tulnukbaktereid otsima.

Marsbee loojatel on ka teisi huvitavaid projekte, mida NASA on otsustanud rahastada. Töös on nõndanimetatud BioBot, mille ülesandeks on võõral planeedil kosmonaudi kannul käia ning talle eluks vajalikke ressursse kanda. Joonistena on olemas ka lendav amfiibrobot Shapeshifter, mis suudaks teoreetiliselt mitmekülgsel maastikul arvestatava tempoga ringi liikuda. Selline aparaat oleks kasulik Saturni kuu Titaani avastamisel. Titaani peetakse kõige tõenäolisemaks maavälise elu asupaigaks meie tähesüsteemis.

NASA toetusprogramm NIAC, mille raames Marsbee projekti rahastati, eesmärgiks on pakkuda võimalust uudsete ideede välja töötamiseks ning testimiseks. Marsbee droone hakkavad tootma Jaapani robootikud, kes sellelaadseid tiibadega lendavaid roboteid on juba tootnud. USA poolel tegelatakse droonide testimise ja optimeerimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles