Teadusvideo: ämblikud on üllatavalt osavad lendurid

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi osade ämblikuliikide lennuvõimet täheldati esmakordselt 17. sajandil pole selle mehhanismi eriti läbi uuritud. Entomoloogid teavad küll, et liigirikas ämblike suguvõsa kasutab oma võrgunäsasid väga mitmel eri viisil.

Veel ametliku ülevaatust läbimata Saksamaa bioloogide töö seisnes Xysticus taksonoomilisse perekonda kuuluvate amblike jälgimisel erinevate ilmastikutingimuste korral. Märgilise juhuse tõttu viidi katsed läbi Berliinis Fliegebergi (Lennumäe) pargis, kus testis oma liuglemisaparaate Otto Lilienthal, vahendab Science. Lilienthal kosntrueeris esimesena töötavad liuglejad.

Nagu näeme videolt, siis eelistavad ämblikud lendamiseks head ilma. Tuulekiirus ei tohi olla kiirem kui kolm meetrit sekundis, ämblikud mõõdavad õhuvoolude kiirust oma esijalgade abi. Samuti eelistavad loomad lennata päikselistel päevadel. Kui tingimused on õiged, siis lasevad ämblikud oma keha tagaotsast välja ligi kuuskümmend peenikest niiti, moodustades kolmnurkse purje mis kerged loomad õhku veab.

Videopildil nähtud suits on indikeerimaks tuule kiirust ja suunda. Kuigi eksperiment näitab, et ämblikud valmistuvad oma lendudeks korralikult ette ei ole teada, kas nad suudavad õhureisi käigus oma kurssi kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles