TÄNA AJALOOS ⟩ Lämmijärve jääl löödi lahingut (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Jäälahingut kujutav miniatuur 16. sajandist
Jäälahingut kujutav miniatuur 16. sajandist Foto: Wikimedia Commons

1242. aastal oli aprilli alguses nõnda krõbe külm, et Lämmijärv oli jääs. Liivi ordu väed ning Novgorodi venelased said selle peal tapelda.

Tartu piiskopkonna ja Liivi ordu väed olid vastu Novgorodi vabariigi vägedele, keda juhtis Aleksander Nevski. Mitmed ajaloolased on Lämmijärve jäälahingut pidanud 13. sajandil toimunud Rooma kiriku ja idakiriku vastuseisu osaks. Aleksander Nevski väed olid eelnevalt tunginud Tartu piiskopi valdustesse ning läbi viinud rüüstetööd.

Piiskop ühes orduga kogus kokku väe, mille ridadesse kuulusid ka arvatavasti vastutahtsi sinna värvatud eestlased. Liivimaa vanema riimkroonika sõnul koosnes vägi 500-1000 mehest kellest vaid paarkümmend olid teutooni sugu rüütlid ning ülejäänud kohalikud sõjasulased.

Venelasi oli nende vastu panna ligi 2600 meest. Kuid Liivima vanema riimkroonika andmed pole tänapäeva ajaloolaste meelest eriti usaldusväärsed ning nii sõdalaste arvud kui langenute ja vangistatu hulk ei ole kindlalt teada. Tõsi on, et Aleksander Nevski juhitud väed lõid piiskopi ja ordu sõjasalga tagasi ning leidub hinnanguid, et see peatas Liivi ordu ja Rooma kiriku jõulise leviku ida poole.

5. aprilli sündmused Eestis:

1819 – Tallinnas esitati Peter Andreas Johann Steinsbergi eestikeelne näidend «Häbbi sellel', kes petta tahhab!»

1919 – algasid 7. aprillini toimunud valimised Eesti Asutavasse Kogusse.

1925 – lõppesid Eesti esimesed lauatennisevõistlused, mille võitis Oskar Kanarbik.

1932 – sündis Henn-Kaarel Hellat

1935 – Eesti jalgpallikoondise uueks peatreeneriks sai uuesti Antal Mally.

1955 – Evald Blumfeldt valiti Eesti Teadusliku Seltsi Rootsis esimeheks.

Ja maailmas:

1588 – sündis inglise filosoof Thomas Hobbes

1722 – hollandi maadeuurija Jakob Roggeveen avastas ülestõusmispühade esimesel pühal esimese eurooplasena Rapa Nui saare ja andis sellele nimeks Lihavõttesaar.

1815 – Sumbawa saarel Indoneesias hakkas purskama Tambora vulkaan, tegutsedes pidevalt 10. aprillist alates. Hukkunuid oletati 71 000. Purse, mida arvatakse võimsamaks pärast jääaega, põhjustas kliimaanomaaliaid, vulkaanituhk kattis suures osas põhjapoolkera taeva ja tõi kaasa ikalduse.

1932 – Soomes lõppes kuiv seadus, alkohoolsed joogid tulid jälle müügile.

1937 – Saksamaal lasti müügile esimesed Adolf Hitleri näopildiga postmargid.

1939 – Albert Lebrun valiti tagasi Prantsusmaa presidendiks.

1992 – Bosnia sõda: Sarajevo lennujaama vallutamisega Jugoslaavia Rahvaarmee poolt sai alguse Sarajevo piiramine, mis kestis kuni 29. veebruarini 1996. 1425 päeva kestnuna oli see 20. sajandi pikim piiramine.

2007 – Venemaa koosseisu kuuluva Tšetšeeni Vabariigi suuruselt teises linnas Gudermessis vannutati ametisse 2. märtsil vabariigi presidendiks nimetatud Ramzan Kadõrov.

2010 – Tais Hua Hinis kohtunud Tai, Laose, Vietnami ja Kambodža esindajad leppisid kokku, et hakatakse kiiresti otsima abinõusid Mekongi jõe kuivamise pidurdamiseks. Kohtumisel osalesid ka Hiina esindajad.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles