Linnutee keskpaigas musti auke nii et mustab

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemöödunud aastal Fuji mäe tipust kaamerasse püütud kaader Linnuteest on ilmselt üks hingematvamaid vaateid meie Galaktikale.
Ülemöödunud aastal Fuji mäe tipust kaamerasse püütud kaader Linnuteest on ilmselt üks hingematvamaid vaateid meie Galaktikale. Foto: Steve Lance Lee / Caters News / Scanpix

Linnutee ning arvatavasti ka kõigi teiste galaktikate kese lausa kubiseb mustadest aukudest. Rahvusvahelise teadlaste rühma arhiiviandmetele tuginevad arvutused näitavad, et musti auke galaktika säravas keskmes ei tuleks loendada mitte sadades, vaid pigem kümnetes tuhandetes.

Nii astronoomilistel fotodel kui ka kunstnike kujutistel paistab Linnutee kese silmipimestavalt särava kohana. See võib ju kena välja paista, kuid tegemist on kaunis vägivaldse paigaga, kus hiidtähed on tihedalt koondunud galaktika tumedaks südameks oleva ülimassiivse musta augu ümber.

Möödunud nädala lõpus teadusajakirjas Nature avaldatud uurimuse käigus avastasid astronoomid NASA Chandra röntgenobservatooriumilt pärinevaid andmeid uurides, et galaktika südamik on oodatust veelgi ohtlikum kant. Lisaks Linnutee keskme ülimassiivsele mustale augule tiirleb selle ümber vähemalt 10 000 väiksemat musta auku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles