Doktoritöö uuris, kuidas teha mustikakorjamine tõhusamaks (4)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad. Pilt on illustreeriv.
Mustikad. Pilt on illustreeriv. Foto: Paul Poderat/Valgamaalane/Scanpix

Kuidas mustikate korjamist ja sorteerimist kõige tõhusamalt teha, uuris oma doktoritöös Eesti Maaülikooli doktorant Kaarel Soots, kirjutab ERR Novaator.

Reedel kaitses Kaarel Soots oma doktoritööd, milles uuriski väikese ja keskmise suurusega mustikaisandustes kasvatatud marjade koristusjärgset tehnoloogiat.

Marjakammiga korjatud või masinkoristatud mustikate nüüdisaegsed töötlemisliinid, kus lisaks muudele toimingutele sorteeritakse mustikad suuruse järgi tööstus- ja lauamarjaks, ei ole sageli taskukohased keskmise ja väikese suurusega istanduste jaoks.

«Sestap seadsin töö eesmärgiks suurendada mustikasorteeri tootlikkust, suurendades kasulikku tööaega, mis sõltub mustikasordi vaheldumisel mustikasorteeri ümberseadistamisele kuluvast ajast ning ümberseadistamise lihtsusest,» selgitas Soots.

Tööst selgus, et mustikamarja mahtu saab kõige täpsemalt hinnata selle massi järgi, mida on omakorda kõige täpsem hinnata gabariitmõõtmete, nagu läbimõõt ja kõrgus, põhjal.

Kuidas korjamist ja sorteerimist efektiivsemalt teha, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles