Täna ajaloo 10.04: Smolenski lennuõnnetuses hukkus hulk Poola valitsuse liikmeid (1)

Copy
Foto: Sergei Karpuhhin / Reuters / Scanpix

2010 –Venemaal Smolenski oblastis kukkus alla Poola õhujõududele kuuluv reisilennuk Tupolev Tu-154, mille pardal olnud kõrgetest Poola riigitegelastest ja ametiisikutest koosnev delegatsioon oli teel Katõni massimõrva ohvrite mälestamisele.

Lennuõnnetuses hukkus 96 inimest, sealhulgas Poola president Lech Kaczyński. Poola presidendi kohusetäitjana astus ametisse seimi esimees Bronisław Komorowski. Poola presidenti Lech Kaczyńskit ja paljusid kõrgeid riigitegelasi Venemaale viinud lennuk kukkus lennuväljale jõudmata alla ja süttis põlema, 96 reisijat ja meeskonnaliiget said surma.

Õnnetuse põhjuste uurimise viis läbi Venemaa kui riik, kelle territooriumil õnnetus juhtus. Komisjoni raporti järgi oli lennuk töökorras; plahvatust, tulekahju ega süsteemide riket ei tuvastatud. Katastroofi otsese põhjusena tuuakse meeskonna viivitamine otsusega varulennuvälja kasutada – vaatamata sellele, et neid ebasoodsatest ilmastikutingimustest informeeriti – ning hoiatussüsteemi TAWS ignoreerimine. Ka Poola õhuväe ülema Andrzej Blasiku kokpitis viibimine ja presidendi soov õigel ajal tseremooniale jõuda survestas piloote iga hinna eest maanduma.

Hilisemad analüüsid on aga väitnud, et venelaste raport ei ole usaldusväärne.

10. aprilli sündmused Eestis:

1924 – Tallinnas Harjuoru võimlas oli esimene Eestis toimunud rahvusvaheline korvpallimatš. Mängisid Tallinna NMKÜ ja Riia vastav ühing; Tallinn kaotas 18:19.

1932 – toimusid Eesti meistrivõistlused tõstmises.

1933 – Rüdiger von der Goltz viibis läbisõidul Tallinnas.

1984 – Tallinnas Eesti Vabaõhumuuseumis hävisid tulekahjus Sassi-Jaani talu rehielamu ja ait. Tegemist oli süütamisega.

1989 – Kuressaares asutati Eesti kodanike komitee – neljas omataoline Eestis (esimene maakonnakeskuses).

Ja maailmas:

1847 – sündis USA ajakirjanik Joseph Pulitzer, kelle järgi on nime saanud ka inglisekeelse maailma mainekaim ajakirjandusauhind.

1925 – Tsaritsõn nimetati ümber Stalingradiks (tänapäeval Volgograd).

1938 – Austrias ja Saksamaal toimus rahvahääletus Austria Saksamaaga ühendamise küsimuses. Vastavalt ametlikele andmetel hääletas 99,75% osalenutest poolt.

1940 – Ühendatud Kuningriigi postiminister teatas posti-, telegraafi- ja telefoniühenduse katkemisest Taani, Eesti, Soome, Gröönimaa, Läti, Leedu, Norra ja Rootsiga.

1945 – USA lennuvägi korraldas Leipzigi suurpommitamise.

1951 – sündis ameerika näitleja Steven Seagal

2010 –Venemaal Smolenski oblastis kukkus alla Poola õhujõududele kuuluv reisilennuk Tupolev Tu-154, mille pardal olnud kõrgetest Poola riigitegelastest ja ametiisikutest koosnev delegatsioon oli teel Katõni massimõrva ohvrite mälestamisele. Lennuõnnetuses hukkus 96 inimest, sealhulgas Poola president Lech Kaczyński. Poola presidendi kohusetäitjana astus ametisse seimi esimees Bronisław Komorowski, kes kuulutas välja nädalase üleriigilise leinaaja.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles