Aeglasem hoovus toob krõbeda talvekülma (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setteproovide kogumine Atlandi ookeani põhjast näitas hoovuste liikumise aeglustumist.
Setteproovide kogumine Atlandi ookeani põhjast näitas hoovuste liikumise aeglustumist. Foto: Ian Hall / Cardiffi Ülikool

Põhjapooluse-lähedaste merevete soojenemine ja Gröönimaa jääkilbi sulamine aeglustab üleilmset merevee ringet. Eestile võib see tähendada kliima jahenemist.

Põhjapooluse-lähedaste merevete soojenemine ja Gröönimaa jääkilbi sulamine on aeglustamas globaalset merevee ringet. Eestile võib see tähendada kohalikku kliima jahenemist.

Teatavasti on Atlandi ookeanis edela-kirde-suunaliselt voolav Golfi hoovus põhjus, miks Eestis on näiteks Alaskaga võrreldes vägagi mahe kliima. Hoovuse toime muutuste osas on seoses kliimamuutustega spekuleeritud varemgi, kuid seni on arvatud, et kui aeglustumine ka toimub, kulub selleks vähemalt sajandeid.

Teadusajakirjas Nature avaldatud uuring näitab aga, et hoovuse aeglustumine võib aset leida kiireminigi, kui seni arvatud. Uuringu kohaselt on hoovus praeguseks ligi 15 protsenti aeglasem kui aastal 400 pKr, aeglustumise peamise põhjusena tuuakse välja inimtekkelised kliimamuutused. Oma uuringus tuginevad University College Londoni geograaf David Thornalley ja tema kolleegid mitmekülgsetele tõenditele, mis kõik viitavad võimalusele, et Euroopat võivad ees oodata oluliselt külmemad talved, Ameerika idarannikut aga meretaseme kiire tõus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles