Läbimurre: teadlased kasvatasid tüvirakkudest kõhrkoe

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesenhüümi eletron-mikrogramm
Mesenhüümi eletron-mikrogramm Foto: Wikimedia Commons

Tüvirakkude uurimine liigub pikkade sammudega tuleviku poole. Võttes aluseks täiskasvanud inimese luuüdist leitud tüvirakud suutsid Baseli ülikooli teadlased neid stimuleerida arenema kõhreks, sarnaselt loomulikule protsessile mis toimub luumurru korral.

Mesenhümaalsete tüvirakkude eesmärgiks on toota uusi sidekudede rakke. Luuüdis on selle peamise väljenduseks luuvigastuste parandamine. Luu murdudes mesenhümaalsed rakud kasvavad-arenevad murru servi ühendavaks kõhreks. Seejärel muutub kõhr aegamööda luuks. Isegi kui laboratoorsetes tingimustes on tekkinud kõhrel takistatud luuks muutumast, võtab see jäigastunud ning paisunud kuju, meenutades ikkagi luud.

Paola Ochetta juhitud teadlaste rühma töö seisnes selle protsessi peatamises. Mõjutades poolduvate mesenhümaalsete tüvirakkude keemilist tasakaalu suutsid nad välja töötada viisi kuidas laboris kasvatada stabiilset inimkõhre.

See saavutati mõjutades rakke luu morfogeneetilise valgu inhibiitoritega, mis olid välja töötatud koos Milaano polütehnikumiga. See valk vastutab võtmetähtsusega protsessi eest mille käigus kõhrest kasvab luu. See molekulaarne sekkumine võis kesta vaid lühikest aega ning tekkinud kõhr ei vajanud edaspidist mõjutamist, et püsida stabiilne, selgub Ameerika Ühendriikide Teaduste Akadeemia toimetistest ilmunud teadustöös.

Tüvirakkudest erinevate kudede kasvatamine on üks personaalse meditsiini teoreetilisi alustalasid. Viimasel ajal on tehtud mitmeid tähtsaid avastusi pluripotentsete tüvirakkude kasvatamise kohta ning nende muutmisel näiteks lihaskoeks. Uus töö näitab, et sellised protsessid on võimalikud ka muude koetüüpide puhul. See avab võimalusi vigastatud kõhrega inimestel saada abi omaenda rakkudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles