Londoni veinikeldrist leiti romantilise poeedi Samuel Taylor Coleridge’i maised jäänused

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samuel Taylor Coleridge aastal 1795
Samuel Taylor Coleridge aastal 1795 Foto: Wikimedia Commons

Eluajal veini- ning oopiumimaia romantilise poeedi Samuel Taylor Coleridge'i säilmed leiti ajaloo irooniale kohaselt veinikeldrist. 1960-ndatel aastatel sinna ümber maetud Coleridge'i ning tema lähedaste puusärgid avastati kinni müüritud vanast keldrist ehitustööde käigus, vahendab The Guardian.

Püha Miikaeli kirik Londoni Highgate'i asumis ehitati 1831. aastal seal eelnevalt laiunud lagunenud häärberi krundile. Häärberi veinikeldri ruumid kasutati ökonoomselt ära kiriku krüpti osana. Coleridge ise suri kolm aastat pärast kiriku avamist ning maeti lähedal asuva Highgate’i kooli kabelisse. Kuid möödunud sajandi kuukümnendateks aastateks oli kabel nõnda palju kahju saanud, et Coleridge ühes perekonnaga viidi üle Miikaeli kirikusse.

Coleridge’iga koos leiti tema abikaasa, tütre, väimehe ning viimaste poja säilmed. Kuuekümnendatel toimunud ümbermatmisel Coleridge’i ja pere tinakirstud viidi üle kiriku krüpti, asetati kunagisse veinikeldrisse, müüriti kinni ning seejärel unustati. Kuigi oli teada, et Coleridge’i maised jäänused lebavad Highgate’i kirikus, ei olnud kellelgi aimu kus täpselt poeedi keha on.

Kuniks ülemöödunud nädalal nähti läbi tellisseina ventilatsiooniava kinni müüritud ja unustatud veinikeldris viite tinakirstu. Lõhkudes seina maha leiti Coleridge’i ja tema lähedaste säilmeid. Poeedi pea kohal seisis kivi tekstiga: «Selle kivi all lebab Samuel Taylor Coleridge’i keha».

Colerdige’i enda lapse-lapse-lapse-lapselaps Richard Coleridge ütles The Guardianile: «Kuigi on väidetud, et see olukord on tabav ei ole tegemist väga sobiliku seisundiga. Meie pere toetab [Coleridge’i] olukorra parandamist.»

Coleridge’i vaevas elu jooksul kirjandusloolaset arvates depressioon millele ta otsis leevendust nii napsist kui oopiumist. Viimast tarvitas ta laudanumi kujul esmalt arstide ettekirjutusel kuid kiiresti muutus meditsiiniline kasutus kuritarvitamiseks. Arvatavasti sooritas poeet oma suurimad luuleteod oopiumiuimas. Nii lõpetamata jäänud «Kubla Khan» kui «Vana meremehe jutustus» manavad lugejale valu, mõnu ning meeleheite piiridel vaevleva inimese kannatusi.

Gustav Doré gravüür-illustratsioon «Vana meremehe jutustusele» 1876
Gustav Doré gravüür-illustratsioon «Vana meremehe jutustusele» 1876 Foto: Wikimedia Commons

Coleridge oli ka üks esimese Saksa idealistliku filosoofiakoolkonna viljelejaid Inglismaal. Koos sõbra William Wordsworthiga olid nad esimesed romantistid saareriigis.

Highgate’i püha Miikaeli kirik plaanib krüpti ehitus- ja renoveerimistöödega jätkata ning loodavad ka luuletaja kehale leida väärika asupaiga. Hetkel on kiriku krüpt säärases olukorras, et sinna külastajaid lubada ei saa ütles koguduse õpetaja Kunle Ayodeji.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles