Teadlane: Maaväline elu võib olla hiigelplaneetidel lõksus (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Paljud arenenud tsivilisatsioonid võivad elada niivõrd suurtel planeetidel, et nende gravitatsioonist välja murdmine osutub lihtsalt võimatuks, näitab saksa teadlane Michael Hippke oma värskes teadustöös.

Nimelt on varasemad uuringud näidanud, et nn Super-Maa tüüpi suured eksoplaneedid võivad olla elu tekkeks paremadki kandidaadid kui meie koduplaneediga ühte mõõtu taevakerad. Kui see nii on, siis sealsete elanike maailmaruumi avastamist saata tõsine takistus – suurem planeet tähendab ka suuremat gravitatsiooni, planeedi külgetõmbejõust pääsemine aga suuremat kogust raketikütust, kirjutab space.com.

Olulise piirina toob Hippke välja, et kui planeedi mass ületab Maa oma juba kümnekordselt, muutub tavapärane raketikütus juba liiga nõrgaks ning õhkutõusu saavutamiseks tuleks kasutada juba midagi muud. Nimelt tähendab suurem gravitatsioon, et õhkutõusuks on vaja rohkem energiat, see aga omakorda tähendab suuremat kogust kütust, mis omakorda teeb kogu raketi raskemaks, mis tähendab aga jälle kütuspaagi suurendamist. Kui aga nii-nimetatud traditsioonilistest väheks jääb, võib lahenduseks osutuda tuumakütust. Vähemalt inimkond on tuumaajami rakettides kasutamise osas seni aga konservatiivseks jäänud ning sellega on tehtud vaid mõned katselennud.

Selleks, et tõsta nii suurelt planeedilt orbiidile näiteks Kuud avastamas käinud Apollo missioon, peaks raketikütust kuluma nimelt ligikaudu 400 000 tonni, mis on mahult võrreldav näiteks suurima Giza püramiidiga. Planeetide suuruse kasvades tõuseks ka kütusevajadus eksponensiaalselt.

Suurte planeetide tõmbel võib olla aga muidki tagajärgi peale sealsete elanike kosmosereiside takistamise. Näiteks oleks seal peaaegu välistatud erinevate satelliidipõhiste lahenduste nagu GPS kasutamine – oleks ju ka seadmete orbiidile saatmine raskendatud.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles