Uus-Guinea rahvad valmistavad pistodasid inimeste luudest

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese reieluust valmistatud pistodad
Inimese reieluust valmistatud pistodad Foto: Nathaniel Dominy/AFP/Scanpix

Uus-Guinea põlisrahvaste sõdalaste hulgas olid levinud luudest pistodad, milles valdav osa valmistati suurte lennuvõimetute lindude kaasuarite kontidest. Rituaalsetel põhjustel tehti ka pistodasid oma langenud esivanemate reieluudest.

Inimese reieluust valmistatud tapariistal olid mitmed eelised linnuluust pistodade ees. Inimese kondid on jämedamad ning tihedamad, valminud relv oli ka sääreluu loomuliku kõveruse tõttu vastupidavam. Kuid siiski arvavad ajakirjas Royal Society Open Science avaldatud uurimustöö autorid, et sõjas kasutati pigem väheke õrnemaid linnuluust tehtud pistodasid, vahendab Science.

Uus-Guinea rahvaste juures levib tänaseni esivanemakultus. Inimluust valmistatud pistodadel oli peale funktsiooni ka sümboolne tähendus. Tugeva sõjamehe sääreluust valmistatud relv sisaldab pärimuse kohaselt tema jõudu ning väge, mis kandub edasi ka relva kandjale.

Siinkohal tulebki praktilise tegurina mängu inimluu vastupidavus. Uurimuse autorid järeldavad oma analüüsidest, et inimeste luid eelistati just suurema sümboolse väärtusega objektide loomiseks. Kuigi ka kaasuarite jalaluudest tehtud relvi kaunistati jäid nad siiski ennekõike funktsionaalseteks objektideks, sõjariistadeks. Inimluu vastupidavus oli tähtsam sümboolsete pistodade puhul, mis pidid väestatud objektidena võimalikult kaua vastu pidama.

Uurimuse autorid Nathaniel Dominy ja tema kolleegid analüüsisid arvutitomograafiga 11 inimese ja kaasuari luudest ihutud pistoda. Inimluust relvad olid igas aspektis vastupidavamad, kuigi ega kaasuarikontidest pistodad kehvad olnud. Kuid inimluust relvadel oli vähem aja jooksul tekkinud kahjustusi ning need pidasid arvutisimulatsioonides tunduvalt suuremale pingele vastu. Simulatsioonide jaoks loodude mudelitega saab tutvuda siin.

Kaasuarid on looduses kaunis agressiivse loomuga linnud ning ka nende jahti peeti mehelikuse ja väe määra näitajaks. Uuringus toovad teadlased välja, et mitmed vanad laulud esivanemate kangelaslikusest märgivad muu hulgas ära nende vägitükid kaasuarijahil.

Kaasuariluudest pistodade otsad tehti vanade meistrite poolt meelega õhukesemad ning lapikumad kuigi see tegi relvad hapramaks. Dominy ja tema kolleegid arvavad, et selle taga on kasutusmugavus, jämedama teravikuga relva oleks keerulisem inimese vigastamisel-tapmisel tarvitada. See näib kinnitavat teooriat, et kaasuarluust pistodad olid funktsionaalsed ning inimese sääreluust valmistatud relvad kandsid sümboolsemat rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles