Keemikud leiutasid viimaks lõputult ümbertöödeldava plasti (2)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähitulevikus võib keemikute ponnistuste tõttu plasti ümbertöötlemine muutuda oluliselt tõhusamaks
Lähitulevikus võib keemikute ponnistuste tõttu plasti ümbertöötlemine muutuda oluliselt tõhusamaks Foto: Lynne Cameron/PA Wire/PA Images/Scanpix

Uut sorti plasti saab lõputult selle algkomponentideks  töödelda ning seejärel sellest uuesti sama sorti polümeere valmistada. Colorado osariigi ülikooli teadlaste leiutis pakub vastust pikka aega keemikuid vaevanud plasti ümbertöötlemise murele.

Plasti ümbertöötlemise põhiline probleem on, et enamikkeu polümeere ei saa samasuguseks aineks taaskäidelda. Nõnda peab plastpudelist valmistama lihtsamaid ja nõrgemaid aineid, näiteks fliisi. Jian-Bo Zhu Colorado ülikoolist võttis seda probleemi kui väljakutset ning suutis toota polümeeri, mida saab mitu korda järjest lagundada selle osisteks monomeerideks ning seejärel taas kokku panna, vahendab Science News.

Plastpolümeerid koosnevad väiksematest molekulidest monomeeridest, mis plasti tootes ritta seatakse. Kuid kaunis keeruline on kuumuse või agressiivsete kemikaalide poolt monomeerideks taandatud materjali uuesti sama pikkadeks polümeerijadadeks kokku panna.

Zhu ja tema kolleegide loodud polümeer võtab aluseks väikesepoolsed rõngakujulised monomeerid ning seab need pikka ritta. Seejärel saab ainet piisava kuumuse või monomeeride vahelisi sidemeid lõhkuvate kemikaalide abil ümber töödelda ning anda sellele uue kuju. Zhul õnnestus seda protsessi mitu korda teha ning teoreetiliselt ei ole tsükli kordumisel piiri ees. Zhu koos kolleegidega avaldas oma töö möödunud nädalal ajakirjas Science Advances.

Segades omavahel sama keemilise koostise, aga erineva struktuuriga monomeere suutis Zhu töörühm luua veel vastupidavama vormi oma lõputult töödeldavast plastist. Kuid töö pole veel lõpetatud. Zhu loodab oma plasti vormi veel tõhusamaks muuta, et saadud materjal poleks enam nii habras. Õnnestumise korral saaks Zhu plasti kasutada ka tööstuslikult.

Kuna vaid 10 protsenti maailma plastist jõuab taaskäitlusesse, on igasugused sammud vähendamaks prügi hulka maailmas tänuväärsed. Tööstuslikult tasuv korduvalt taaskäideldav plast võiks vähemalt piiri panna maailmameresid risustava prügi juurdevoolule.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles